SAMFERDSEL

Bli med i verdens nordligste taubane

Opp til et observatorium på Svalbard som har oppdaget skogbrann i USA.

Utsikten fra toppen av Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund på Svalbard er imponerende. Her oppe har man detektert sporstoffer fra skogbranner så langt borte som Nord-Amerika og Russland.
Utsikten fra toppen av Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund på Svalbard er imponerende. Her oppe har man detektert sporstoffer fra skogbranner så langt borte som Nord-Amerika og Russland. Bilde: Eirik Helland Urke
13. okt. 2014 - 19:54

Zeppelinobservatoriet

  • Observatorium for atmosfærisk forskning og overvåkning, og Norges nordligste observatorium. Ligger på 78°54'29"N 11°52'53"E, 474 meter over havet på Zeppelinfjellet, rett sør for forskningslandsbyen Ny-Ålesund på Svalbard.
  • Tilhører en gruppe av globale observatorier for atmosfæriske målinger og er en del av flere regionale og globale overvåkningsnettverk.
  • Eies sammen med det tilhørende taubaneanlegget av Norsk Polarinstitutt, som også har ansvar for utvikling, vedlikehold, daglig drift og sikkerhet. Norsk institutt for luftforskning (NILU) har det faglige ansvaret for Zeppelinobservatoriet.
  • Observatoriet ble offisielt åpnet i 1990, men en viss tid ble det klart at det ikke var godt nok til å operere avanserte måleinstrumenter. Det gamle observatoriet ble revet i 1999, og et nytt ble bygd på samme sted i 2000.

Kilde: Norsk Polarinstitutt

I løpet av 13 andektige minutter, i en gondolbane fra 1989 med storslått utsikt til alle kanter, kommer man opp til 474 spektakulære høydemeter på det såkalte Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund.

Bli med på 360-turen her (OBS: Fungerer ikke på mobil).

Det er en eksklusiv tur svært få får oppleve, ettersom det kreves spesialtillatelser for dem som ikke har sitt virke hos Norsk Polarinstitutt, Norsk institutt for luftforskning (Nilu) og Stockholms universitet.

Sjelden tur

Disse tre er hovedbrukerne av observatoriet på toppen, og vil ha minst mulig menneskelig påvirkning slik at målingene her oppe blir korrekte. Derfor er det stort sett forskere, kongelige, prominente politikere og deler av pressen som en sjelden gang får lov til å være med opp.

Det dreier seg om altså om Zeppelinobservatoriet, der man måler en rekke ting som gir oss beskjed hvordan det står til med planeten vi bor på.

Les også: Forskere på Svalbard får 10 Gbit/s

Turen med taubanen opp til observatoriet på 474 meter på Zeppelinfjellet tar 13 minutter. Foto: Eirik Helland Urke
Turen med taubanen opp til observatoriet på 474 meter på Zeppelinfjellet tar 13 minutter. Foto: Eirik Helland Urke

Flere forskjellige målinger

Det dreier seg blant annet om følgende:

  • Måling av atmosfærisk langtransportert forurensing,
  • Måling av blant annet klimagasser, ozonlaget, atmosfærene, persistente organiske forbindelser, aerosoler og miljøgifter,
  • Karakteristikk av arktisk atmosfære og studier av atmosfæriske prosesser og endringer.
  • Vekselvirkninger mellom aerosoler, skyer og stråling, og hvordan disse påvirker det arktiske klimaet.

Målingene blir gjort med flere luftinntak, meteorologiske instrumenter, strålingsinstrumenter og andre prøveinstrumenter som er montert på taket til observatoriet.

Innenfor dørene ligger det kontorer på rad og rekke med det som sannsynligvis er noe av det beste Norge har å by på utsiktsmessig, blandet med en rekke måleinstrumenter.

Les også: Én av tre ikke forberedt på ekstremvær

Store avstander

Beveger du deg utenfor observatoriet må det protokollføres ettersom målerne plukker opp at du utånder CO2. Faktisk er målerne så sensitive at de har plukket opp sporstoffer etter store skogbranner så langt borte som Nord-Amerika og Russland.

– Så lenge vindretningen er riktig, kan vi spore ganske mye herfra. Vi har faktisk sporet ting helt fra Japan. Vi har et instrument her som måler radioaktive stoffer, og vi målte spor av Fukushima-ulykken i 2011, forteller Marta Karoline Jansen, som er driftsingeniør og midlertidig stasjonsleder hos Norsk Polarinstitutt.

– Så lenge vindretningen er riktig, kan vi spore ganske mye herfra. Vi har faktisk sporet ting helt fra Japan. Vi har et instrument her som måler radioaktive stoffer, og vi målte spor av Fukushima-ulykken i 2011, forteller Marta Karoline Jansen, som er driftsingeniør og midlertidig stasjonsleder hos Norsk Polarinstitutt.Marta Karoline Jansen, driftsingeniør og stasjonsleder hos Norsk Polarinstitutt, har vært i Ny-Ålesund i tre år. Hun stortrives. Foto: Eirik Helland Urke

– Grunnen til at observatoriet er plassert på denne toppen er for at vi skal unngå å ta målinger av den lokale byaktiviteten i Ny-Ålesund. Det er veldig viktig at vi tar målingene her i Arktis fordi det er lite produksjon av drivhusgasser og miljøgifter. Når det er lite lokal produksjon, betyr det at de endringene vi måler her er endringer som kan representere globale endringer. Og når vi ser endringer her oppe er det varsler vi må ta på alvor, forteller hun.

Les også:

Hadde disse ingeniørene Norges luftigste sommerjobb?

Er han verdens nordligste nerd?

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.