MENINGER

Én av tre ikke forberedt på ekstremvær

Norske kommuner mangler både planer, penger og kvalifisert personell

Norske kommuner mangler både planer, penger og kvalifisert personell til å ta seg av utfordringene som klimaendringene bringer med seg, skriver NITO-president Trond Markussen.
Norske kommuner mangler både planer, penger og kvalifisert personell til å ta seg av utfordringene som klimaendringene bringer med seg, skriver NITO-president Trond Markussen. Bilde: Scanpix
15. sep. 2014 - 16:39

Av Trond Markussen, president i NITO

«– Det norske vann- og avløpsnettet er ikke dimensjonert for fremtidens nedbør», skriver Teknisk Ukeblad 8. september, og det er helt riktig.

Men enda verre er det at norske kommuner mangler både planer, penger og kvalifisert personell til å ta seg av utfordringene som klimaendringene bringer med seg.

Les også: – Det norske vann- og avløpsnettet er ikke dimensjonert for fremtidens nedbør

«vet ikke»

Under én av tre kommuner har planer for å klimatilpasse tekniske oppgaver.

I en undersøkelse NITO har gjennomført blant sine medlemmer i kommunene stilte vi spørsmålet «Har din kommune planer for hvordan tekniske oppgaver klimatilpasses?». Bare 29 prosent svarte ja, 18 prosent nei og hele 51 prosent svarte «vet ikke».

Dette lover ikke bra når vi vet hvor viktig slike planer er og kommer til å bli. Og i dette arbeidet er tilgangen på ingeniører utrolig viktig.

Kompetansekrise

Kommunene mangler denne kompetansen, og det gjør at de verken har kapasitet eller kompetanse nok til å løse utfordringene som kommer.

SINTEF Byggforsk har tidligere advart mot det de kaller kompetansekrise i kommunesektoren.

De peker på at et varmere og våtere klima samt stigning i havnivået, får store konsekvenser for bygninger og infrastruktur, derfor har kommunene en nøkkelrolle i å tilpasse seg klimaendringene.

– Enormt etterslep

Samtidig anslår Rådgivende ingeniørers forening kostnadene for å klimatilpasse kommunal infrastruktur til å være 180 milliarder kroner.

Vi har altså et enormt etterslep og store utfordringer når det gjelder kompetanse foran oss. Sentrale og lokale myndigheter må snart innse viktigheten av å sette disse utfordringene på den nasjonale agendaen.

Bedre rustet

Lokalt må kommunene gjøre seg langt mer synlig som attraktive arbeidsplasser for ingeniørene, mens kommunepolitikerne må prioritere klimatilpasning på budsjettene sine, og sette opp for eksempel avgiften på vann og avløp.

Nasjonalt må Stortinget pålegge kommunene å lage gode planer for klimatilpasset infrastruktur. På den måten står vi bedre rustet for det ville, våte og vanskelige været som kommer.

NITO er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med over 75.000 medlemmer. NITO organiserer ingeniører og teknologer med bachelor- og masterutdanning eller tilsvarende kompetanse.

Les også:

Asfalt med «porer» skal frakte vannet vekk fra veien

Denne strømkabelen var nede i 103 dager siste halvår i fjor

Uvær kan gi feil i kraftnettet i årevis etterpå  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.