IKT

Blått er flott

SNART KLAR: Når NECs multienhet med blå laser er klar for markedet i september, vil den passe inn i en vanlig PC-brønn.
SNART KLAR: Når NECs multienhet med blå laser er klar for markedet i september, vil den passe inn i en vanlig PC-brønn.


Ved å redusere bølgelengden fra 650 nanometer som brukes i det røde lyset til å lese og skrive DVD-er til blått med en bølgelengde på 404 nm er det mulig å pakke informasjonen mye tettere.

Dessverre sloss formater bittert om hva som skal bli standarden og det ser ut til at vi kan få en ny opprivende strid som markedet må avgjøre selv, akkurat som da VHS og Beta sloss om videokassettstandarden for 30 år siden.

Nå strides to store industrigrupper med hvert sitt format. Sony og Philips står i spissen for Blueray som kan lagre 25 GB på hvert av to sjikt. Toshiba og NEC står bak HD-DVD som bare klarer 15, men som betyr en enklere overgang fra dagens optiske plater.

De kan presses med samme utstyr som DVD-er. Nylig stilte fire ledende filmselskaper seg bak denne standarden. De ønsker å selge film i mye høyere kvalitet enn dagens DVD-er basert på rød laser.

Nå har også Nec vist den første fungerende prototypen av en PC-enhet som både kan lese og skrive CD-er, DVD-er og HD-DVD-er.

Integrasjonen av alle de tre optiske formatene i en enhet kan gi HD-DVD-leiren nok et viktig puff mot målstreken. Ifølge NEC vil enheten komme på markedet i september.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.