Solenergi på batteri

Bislett lagrer solenergi på brukte elbilbatterier

Erfaringene kan bli brukt til strømsparing på andre anlegg.

 Bislett stadion er først i Norge med lagring av solenergi på brukte bilbatterier.
Bislett stadion er først i Norge med lagring av solenergi på brukte bilbatterier. (Foto: Frøydis Skattum / Kultur- og idrettsbygg Oslo KF)

Erfaringene kan bli brukt til strømsparing på andre anlegg.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Bislett stadion ble i 2018 Norges første idrettsanlegg med solceller på taket. Nå har den tradisjonsrike stadion også fått sitt eget anlegg for energilagring basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler. Det melder Oslo kommune i en pressemelding.

Anlegget som inneholder brukte Nissan Leaf-batterier, er det første av sitt slag i Norge, og er på totalt 109 kWh.

– Kultur- og idrettsbygg er opptatt av å følge opp byrådets satsing på miljø, og vi vil være en pådriver for å gjøre idrettsanleggene våre mer miljøvennlige, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby, i meldingen.

– Energilagringssystemet som er etablert på Bislett stadion vil gi oss en langt bedre utnyttelse av energiproduksjonen fra solcellepanelene, og styringssystemet vil bidra til å redusere energibruken, sier Grimsby.

Vil bruke erfaringene på andre anlegg

Lagringssystemet på Bislett er det første Kultur- og idrettsbygg installerer, men de har ansvar for en lang rekke idrettsanlegg med stort strømforbruk. Erfaringene fra Bislett vil bli brukt til å vurdere hvordan de kan redusere energibruken på mange av idrettsanleggene i årene framover.

- Kultur- og idrettsbygg er opptatt av å følge opp byrådets satsing på miljø, og vi vil være en pådriver for å gjøre idrettsanleggene våre mer miljøvennlige, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby. Foto: Lars Myhren Holand

Energilagringsystemet kommuniserer med solcelleanlegget. Etter installasjon av batterier vil overproduksjonen av solstrøm starte opp ladesyklusen til batteriene. Strømmen kan benyttes enten til å justere energitoppene, eller på de mest belastede tidspunktene - som under stadionarrangementer.

I tillegg er anlegget på Bislett stadion spesialtilpasset slik at det kan benyttes som reservekraft hvis strømmen går.

Med energilagring og et godt styringssystem på plass, vil energibruken kunne styres etter når det er behov for å bruke energien på stadion. Batterianlegget og styringssystemet er levert av Eaton, og batteriet består av moduler på 4,2 kWh. Det er den nominelle effekten som er igjen etter at batteriene er benyttet i bilene.

Eaton regner med at de vil fortsette å miste kapasitet i det samme tempoet som hittil, og de gir 10 års garanti på det nye bruktbatteriet.

– Det er vanskelig å si noe sikkert, men kanskje de taper seg rundt 20 prosent i løpet av de neste ti årene. Det vi ser, er at behovene for batterier til elforsyning øker raskere enn tilgangen på brukte batterier. Derfor blir det nok mer aktuelt å bruke nye batterier i årene framover enn brukte, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge. 

Mer batterier i elforsyning

– Batteriene sørger for at toppene reduseres med fornybar solenergi. Dette bidrar til å skape et mer robust og stabilt strømnett. Kultur- og idrettsbygg tar derfor et viktig samfunnsansvar ved å installere batterier med strømstyring, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør for Eaton i Norge. Foto: Eaton

Han mener batterier vil spille en viktig rolle i energiforsyningen i årene framover. Spesielt fordi vi får mer fornybar energi som sol og vind inn i forsyningen.

– Vi elektrifiserer mer, og strømmen fra slike nye energikilder kommer ikke like jevnt som tidligere. Batteriene på Bislett og ellers på solanlegg rundt om i samfunnet, bidrar til å ta ned effekttoppene som koster mye. De gjør også at man kan utnytte mer av den kortreiste strømmen i perioder hvor solcellene produserer for lite til å dekke behovet. I et elektrifisert samfunn er det helt essensielt at vi styrer energibruken på best mulig måte, og batterier med styring er en viktig del av dette. Kultur- og idrettsbygg tar derfor et viktig samfunnsansvar ved å installere batterier med strømstyring, sier Helsingeng.

Bislett stadion ble i 2018 Norges første idrettsanlegg med solceller på taket. Nå har stadion også fått sitt eget anlegg for energilagring basert på gjenbrukte batterier fra kasserte elektriske biler. Foto: Frøydis Skattum, Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Sammen med batteriet har Eaton levert en vekselretter på 100 kW som kan hente strøm fra batteriet og sende den ut i anlegget som vekselstrøm.

Eaton foreslo å levere et større batteri til kommunen, men kommunen vil skaffe seg erfaring med det de har kjøpt, før de vurderer en utvidelse.

– Mange skoler i Oslo har installert solcelleanlegg på takene og jeg tror det vil være lønnsomt å komplettere dem med batterier i årene framover, sier Helsingeng.

150.000 kWh per år

Solcelleanlegget på Bislett stadion ble etablert sommeren 2018. Det er på 1100 kvadratmeter og dimensjonert for å produserer drøyt 150.000 kWh per år. Solcellemodulene er plassert mellom takbjelkene på tribunetakene og er ikke synlige fra gateplan.

Inne på stadion er det satt opp en skjerm som viser hva solcelleanlegget produserer av strøm.

Abmas Elektro har utført arbeidet både ved installasjon av solcelleanlegget og batterilagringsystemer.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå