NYETEKNOLOGIER

Biologiske våpen bak åpne dører

Mona StrandeMona StrandeJournalist
30. mars 2007 - 10:41

Danmark risikerer å bli leverandører av materiale til bioterrorisme.

I dag står dørene bokstavelig talt på vidt gap ved flere offentlige og private bioteknologiske forskningslaboratorier. Uvedkommende kan dermed få tilgang til miltbrannsporer og pestbakterier, virus og giftstoffer.

De offentlige verst

Det kommer frem i en undersøkelse som ennå ikke er offentliggjort, men som gjengis av danske Ingeniøren. Undersøkelsen er utført av lege Kristian Hveysel Bork for Center for Biologisk Beredskap ved Statens Serum Institut.

Undersøkelsen viser at spesielt offentlige forskningslaboratorier er dårlig sikret, men at sikkerhetsnivået også generelt er lavt.

Ved de undersøkte laboratoriene stod 33 av 35 oppbevaringsfrysere med farlige biologiske stoffer ulåste, og i flere tilfeller fritt tilgjengelige.

Ingen sikkerhetsrutiner

I ni av ti laboratorier var det ingen sikkerhetskontroll av personalet, som for eksempel krav om rent rulleblad.

Vedlikeholds-, rengjørings- og servicepersonalet hadde i tillegg uledsaget adgang til alle deler av laboratoriet, også utenom arbeidstiden.

Undersøkelsen viser også at ni av ti offentlige og private laboratorier med farlige biologiske stoffer aldri blir rutinemessig oppgjort eller kontrollert for mangler, svinn eller tyveri.

Etterlyser retningslinjer

Ifølge Kristian Hveysel Bork, mener de som er ansvarlige for laboratoriene at situasjonen er uholdbar.

- De vi har snakket med i forbindelse med undersøkelsen har faktisk etterspurt retningslinjer for hvordan man kan gjøre forskningslaboratoriene sikrere. I dag eksisterer ingen retningslinjer på dette området, og det er heller ingen ansvarlig myndighet, sier Bork til Ingeniøren.

Det er også uklart når slike retningslinjer vil komme. En arbeidsgruppe under Beredskabsstyrelsen har utarbeidet flere retningslinjer for sikring av farlige biologiske stoffer i Danmark, men det er ennå et stykke igjen før anbefalingene kan implementeres.

Ingen spekulasjon i trusselfare

I beste fall kommer retningslinjene på plass innen utgangen av året.

Kristian Hveysel Bork vil ikke spekulere i hvor alvorlig denne mangelen på retningslinjer er.

- Det kommer an på om det er terrorister med planer om et biologisk terrorangrep, og om de går for å skaffe sine komponenter fra Danmark. Det vet vi ikke, men vi kan konstatere at de har lett adgang hvis de gjør det, sier Bork til Ingeniøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.