INDUSTRI

Biokarbon – en ny norsk industrigren

Metallproduserende industri trenger karbon. I fremtiden må det være biokarbon. For å dekke behovet trengs en helt ny industri.

Det handler om å lage en type grillkull, forteller NTNU-professor Merete Tangstad. Det er stort behov for biokarbon i metallproduserende industri, det man tidligere kalte smelteverksindustrien. Flere norske selskaper satser nå på dette.
Det handler om å lage en type grillkull, forteller NTNU-professor Merete Tangstad. Det er stort behov for biokarbon i metallproduserende industri, det man tidligere kalte smelteverksindustrien. Flere norske selskaper satser nå på dette. Foto: Jan M. Moberg
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
15. feb. 2024 - 16:55

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

– Man må få mer og mer avfallsprodukter inn i denne verdikjeden, sier pprofessor Merete Tangstad ved NTNU.

I denne ukas episode av Teknisk Sett kan du høre henne fortelle om behovet for å bygge en helt ny industri som må etableres for å dekke metallproduserende industris behov for en mer miljøvennlig produksjonsprosess enn før. 

Mangan og silisium trenger karbon

Konkret snakker vi om metall som er bundet til oksygen når det kommer inn i fabrikken som råstoff. Før råstoffet går til produksjon, må oksygenet fjernes, noe som skjer ved nettopp å «lokke det ut» med karbon. Karbon fungerer nærmest som en kjemisk magnet.  

Nei, vi snakker ikke om produksjon av aluminium, men om produksjon av mangan og silisium. Viktige metaller å sikre produksjonen av i en verden som higer etter nye og ressurskrevende produkter og løsninger. 

Grillkull

Konkret snakker vi om å lage en type grillkull. Dog med spesifikke egenskaper som passer til metallproduksjon. Blant annet må bitene være harde, og støv må elimineres. 

For å kunne kalle det biokarbon, må kilden være biologisk. Det betyr tremateriale, plantemateriale eller annet organisk materiale eller avfall. I dag brukes det mye eukalyptus.

– Et prosjekt som foregår nå, er å bruke tang og tare. For tang og tare vokser like fort, og kanskje fortere, enn eukalyptus, forteller Tangstad. – Og det som vokser fort, det tar opp mye CO2

Flere etableringer på gang

Som vi skjønner, haster det med å få produsert tilstrekkelig biokarbon til den høyst aktive metallindustrien, som anslås å trenge til sammen én million tonn i året. 

Flere norske etableringer der derfor i gang. Selskaper som Vow Green Metals, Norsk Gjenvinning, Wai Environmental Solutions og Carbonor er alle i gang med produksjon eller pilotproduksjon. 

Her kan du høre Tangstad fortelle mer om den nye industrien, som er både spennende og nødvendig for det grønne skiftet. 

Snøkaos i Oslo 17. januar 2024. Trikkeholdeplassen på Jernbanetorget.
Les også

Samferdselsdepartementet: Forventer mer kollektiv-kollaps

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.