AVFALL

Biogassanlegget har vakt oppsikt – nå vil kommunen kvitte seg med det

Oslo kommune vurderer å kvitte seg med biogassanlegget på Romerike som produserer gass og gjødsel av matavfall fra innbyggerne i hovedstaden. 

Oslo kommunes biogassanlegg i Nes på Romerike behandler kildesortert matavfall (de grønne plastposene) fra Oslos innbyggere, men nå vurderer kommunen om anlegget skal selges.
Oslo kommunes biogassanlegg i Nes på Romerike behandler kildesortert matavfall (de grønne plastposene) fra Oslos innbyggere, men nå vurderer kommunen om anlegget skal selges. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB
10. okt. 2021 - 07:41

Biogassanlegget sto ferdig i 2012 og kostet Oslo kommune 520 millioner kroner. Allerede da det skulle overtas av kommunen i 2013, hadde anlegget vesentlige tekniske mangler, skriver Aftenposten. TU fortalte allerede i 2017 at kommunen fortsatt ikke hadde akseptert overtakelsen.

Matavfallet i de grønne avfallsposene fra husholdningene i Oslo blir omgjort til biogass og gjødsel på anlegget. Gassen benyttes som drivstoff til Ruters busser og gjødselen brukes i det lokale landbruket.

Nå vurderer kommunen å selge, slik fagnettstedet Biogassbransjen.no skrev tidligere i høst.

Taper penger

Tall fra de siste fem årene viser at driften av anlegget har gått med rundt 100 millioner kroner i minus hvert eneste år.

– Byrådet er ikke tilfreds med hvordan biogassanlegget på Nes fungerer nå, skriver Sirin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel, i en epost til Aftenposten. Hun sier videre at det har vært «vedvarende utfordringer med å oppnå optimal og stabil drift».

I en utredning fra renovasjons- og gjenvinningsetaten om anleggets fremtid blir det sett på flere alternativer – fra videreføring av dagens drift til salg og samarbeid med andre kommuner, men etaten har ikke konkludert.

Internasjonalt har anlegget vakt oppsikt, og det har vært et yndet reisemål for utenlandske delegasjoner, slik TU tidligere har fortalt. Men problemene er altså ikke løst.

 

Mye vann, snø og slaps på veien gjør at folk i Oslo-området og andre steder oppfordres til å la bilen stå.
Les også

Kaos på veiene: Store vannmengder, forsinkelser og innstillinger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.