MOTOR

Bill Clinton sprer falske elbil-rykter

EL-ENTUSIAST: Bill Clinton deltok i diskusjoner om elbilteknologi i New York mandag.
EL-ENTUSIAST: Bill Clinton deltok i diskusjoner om elbilteknologi i New York mandag. Bilde: Reuters

Det var i The Daily Show med John Stewart torsdag at tidligere president Bill Clinton kom med uttalelsen, som i ettertid har skapt nysgjerrighet i Danmark:

Hvem kan ha kjøpt 1000 elbiler i et land hvor det foreløpig kun er registert vel 300 elektriske kjøretøy?

Stemmer ikke

– Min venn Terry McAuliffe, som du også kjenner, dro til Kina og kjøpte ikke bare én - men to produsenter av elbiler – og flyttet jobbene til Virginia. Han har allerede solgt 1000 mini-elbiler til Danmark, sa Clinton til studiovert Stewart under TV-showet.

Danske Ingeniøren har sporet opp kjøperen, og konkluderer med at Clintons påstand absolutt ikke stemmer.

Riktignok har Terry McAuliffes selskap GreenTech Automotive kjøpt EuAuto Technology – som produserer mini-elbilen Mycar – av kineserne, og han har vært på Bornholm. Men det var kun for å levere ti mini-elbiler som skulle testes der i sommer.

Uklart antall

Testbilene er med i et prosjekt på Bornholm kalt Bright Green Island. Lene Grønning fra prosjektledelsen sier til Ingeniøren at de forhandler med McAuliffe, men at forhandlingene ikke avsluttes før i oktober – og at de ennå ikke vet hvor mange elbiler som eventuelt vil komme til den danske øya.

Bornholm-prosjektet gjennomføres i samarbeid med øyas største bilforhandler, Bilhuset. Direktøren i Bilhuset, Per Boesen, sier til Ingeniøren at de ønsker å bli dansk forhandler av Mycar – men at de verken har kjøpt eller har planer om å kjøpe 1000 mini-elbiler fra Clintons kamerat.

– Faktisk produseres ikke den endelige utgaven av MyCar ennå, sier Boesen.

PRODUSERES IKKE: MyCar produseres ikke ennå. Utgaven som kjører på Bornholm har blybatteri, plass til to, rekkevidde på 110 km og toppfart på 65 km/t. Den endelige bilen skal ha lithiumbatteri, rekkevidde på 150 km, ha plass til to – men være større, og ha mer trekkraft. FOTO: EuAuto

Les mer om: