HALDEN FENGSEL

BILDESERIE: Her er landets mest moderne fengsel

Norges første nye fengsel på 13 år åpner offisielt 8. april. Bli med innenfor murene til Halden fengsel.

INNGANGEN: Bak disse murene ligger Norges nyeste fengsel. Det er ikke Norges største hva antall plasser angår, men landets største arealmessig, med en tomt på 308 dekar. (Bilde: Mona Strande)
INDRE SLUSE: Det første som møter deg innenfor hovedporten er administrasjonsbygget. Gjennom dette loses besøkende, og man må gjennom porten under overbygget (indre sluse) på høyre side for å komme inn til arealene for de innsatte. (Bilde: Mona Strande)
SIKKERT: Slusen innenfor hovedinngangen har like høye murer som selve fengselsmuren. Biler må gjennom kontrollpost og to porter for å komme inn, og fotgjengere må gjennom tre dører, kontrollpost og metalldetektor. (Bilde: Mona Strande)
STILRENT: Galvaniserte stålplater, tre og teglstein er fasadematerialene som er brukt på alle de ni bygningene i fengselet. Her vises administrasjonsbygget i tegl og galvanisert stål. (Bilde: Mona Strande)
KUNST: Halden fengsel er besmykket med kunst for 6,1 millioner kroner, eller 0,5 prosent av prosjektets kostnadsramme. Indre sluse er dekorert av Jeremy Welsh og Jon Arne Mogstad. Stålplatene er sprøytelakkert i verikale mønstre som skal gi assosiasjoner til lys speilet i vann. (Bilde: Mona Strande)
REKREASJON: Midt inne på fengselsområdet har de innsatte tilgang til en fotballbane / idrettsplass. Et forholdsvis stort skogsområde (t.h.) er bevart, hvor de som ønsker det kan gå på tur, jogge eller bare slappe av på en stein under trærne. (Bilde: Mona Strande)
VERKSTED: Her, i yrkesbygget / aktivitetssenteret, ligger blant annet trevareverkstedet for de innsatte. Her vil de ha alt de trenger for å produsere møbler og andre produkter i tre. I tilknytning til verkstedet er et stort varelager. (Bilde: Mona Strande)
PAUSEROM: Hver fløy i aktivitetssenteret har eget pauserom, og hvert pauserom har egen luftegård. Disse benyttes til matpauser når de innsatte er på jobb. (Bilde: Mona Strande)
STUDIO: I lydstudioet kan de innsatte spille musikk, synge og mikse alt sammen i mikserommet bak glasset. (Bilde: Mona Strande)
KOKKEKUNSTER: De innsatte kan få lære seg matlaging, servering og restaurantfag i aktivitetssenterets treningskjøkken. (Bilde: Mona Strande)
BIBLIOTEK: Den ene fløyen i aktivitetssenteret er en stillesone. Her ligger undervisningsrommene - og et lyst, åpent og innholdsrikt bibliotek. (Bilde: Mona Strande)
STORT: Fengselstomten er på 308 dekar, og bygningenes bruttoareal er 27 500 kvadratmeter. Her ser du kulturbygget (med treningsrom og bønnerom) til venstre, og aktivitetsbygget (med verksteder og undervisningsrom) til høyre. (Bilde: Mona Strande)
SAMLINGSPUNKT: Fengselets gymsal kan brukes til mer enn trening. Den har også en scene for konserter og underholdning. (Bilde: Mona Strande)
TRIMROM: I tillegg til gymsalen og idrettsbanen utendørs, har fengselet et trimrom som skal fylles med utstyr for styrketrening. (Bilde: Mona Strande)
HELLIG ROM: Et åndelig rom tilpasset alle religioner. Benkene kan stables langs bakveggen som skohyller, og rommet har egne bønnematter i samme farge som sofaen til venstre. Den perforerte treveggen i midten foran er Astrid Kroghs lysinstallasjon «Myriade», med fiberoptiske lyspunkter som kan programmeres til å skifte farge og intensitet. (Bilde: Mona Strande)
BOENHETER: Halden fengsel har to boenheter. Byggene er plassert på en høyde ovenfor rekreasjons- og naturområdet i midten av fengselstomten. (Bilde: Mona Strande)
CELLE: Halden fengsel har 251 plasser for både kvinner og menn. Cellene er 12 m2 store, og møblert med seng, pult, hylle, klesskap, tv og magnettavle. Møblene er fastmontert i gulv og vegger, og produsert ved trevareverkstedet i Ringerike fengsel. (Bilde: Mona Strande)
EGET BAD: Hver celle har eget bad på 2 m2 med vask, toalett og dusj. Badekabinene ble levert som ferdige moduler fra et dansk firma, og plassert i cellene før taket ble montert over. Hver modul veier cirka 2,5 tonn. 222 celler har eget bad. De resterende 28 cellene er dagceller med fellesbad. (Bilde: Mona Strande)
INGEN GITTER: Cellevinduene har ikke gitter. - Glasset er så sterkt at det har samme funksjon som et gitter. Det er testet til det maksimale og nytteløst å knuse, forklarer Statsbyggs prosjektsjef. (Bilde: Mona Strande)
CELLEGANG: Visjonen for Halden fengsel er blant annet at anlegget skal ha minst mulig institusjonspreg. Gangen mellom cellene er nesten det eneste som minner om en institusjon. Belysningen i fengselet er gjennomgående LED-lys, og prosjektet er klassifisert i miljøklasse 1 - som er den strengeste miljøklassen. (Bilde: Mona Strande)
FELLESROM: Hver av boenhetene i de to boavdelingene har egne fellesrom. Her kan de 10-12 innsatte som deler fellesrommet tilberede mat de får fra hovedkjøkkenet, se tv og sosialisere. (Bilde: Mona Strande)
FULL KONTROLL: Alt som skjer i fellesrommene blir overvåket fra kontrollrommet i midten, bak glasset. Hvert kontrollrom følger med på to fellesrom. Du skimter det andre gjennom glasset. (Bilde: Mona Strande)
FASADE: «Hardt og mykt» er tanken bak utforming av tomt og arkitektur ved Halden fengsel, hvor det harde representerer soning og frihetsberøvelse, og det myke tanken om rehabilitering. Fasadeplatene i galvanisert stål på boavdelingene må kunne sies å representere det harde. (Bilde: Mona Strande)
GJESTEHUS: På en høyde for seg selv ligger en liten enebolig med inngjerdet hage, terrasse og lekeapparater. Dette er gjestehuset, hvor innsatte med barn kan få overnattingsbesøk av familien. (Bilde: Mona Strande)
KJØKKEN: Sentralkjøkkenet skal forsyne alle de 251 innsatte med mat. Det er ingen felles spisesal ved Halden fengsel. De innsatte får maten levert til sine respektive boenheter, hvor de har kjøkkenfasiliteter så de kan varme opp maten selv. (Bilde: Mona Strande)
GRUNNSTEIN: Grunnsteinen er nedfelt i gulvet rett innenfor døren i administrasjonsbygget. Den ble lagt ned av justisminister Knut Storberget 8. april 2008. Byggearbeidene på Halden fengsel startet 18. juni det året, og de første innsatte flyttet inn på varetektsavdelingen 1. mars i år. 8. april 2010 holdes den offisielle åpningen. (Bilde: Mona Strande)
HØY: Fengselsmuren er seks meter høy og 1,3 kilometer lang. Mesta brukte 3500 kubikk ferdigbetong for støpe muren, som står på en 2,5 meter bred betongsåle. Dråpeformen på toppen skal gjøre det umulig å hekte fast rømningsutstyr. (Bilde: Mona Strande)
MER ÅPENT: Ovenfor parkeringsplassen utenfor fengselsmuren ligger åpen avdeling. Dette er et hybelhus med 24 plasser for de som skal tilbake til dagliglivet etter endt soning. Åpen avdeling har 24 plasser i dobbeltrom, fellesbad og felles oppholdsrom. De som skal bo her jobber eller går på skole på dagtid, og må være innenfor dørene til bestemte tider hver kveld. (Bilde: Mona Strande)
FORNØYD: Statsbyggs prosjektsjef for Halden fengsel, Arnold Pedersen, er godt fornøyd med at fengselet straks er klart for overlevering til justisdepartementet. Den høytidelige åpningen av fengselet skjer 8. april. (Bilde: Mona Strande)
UTENFOR: Til venstre utenfor muren er det parkeringsplasser for ansatte og gjester. Til høyre ligger en garasje og et lagerbygg hvor alle leveranser til fengselet oppbevares i minst et døgn før de fraktes innenfor murene - av sikkerhetsårsaker. (Bilde: Mona Strande)

Norges første nye fengsel på 13 år åpner offisielt 8. april. Bli med innenfor murene til Halden fengsel.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå