T2

Bil-GPS-en blir smartere

Tar opp konkurransen med smartmobiler og innebygd navigasjon.

Nytt grensesnitt: De nye kartene har et forbedret og enklere grensesnitt med både to- og tredimensjonal visning, som i denne GO 600-modellen med seks tommers skjerm. 3D-visningen skal gjøre det lettere å manøvrere i byer. Holder du fingeren på kartet, så ser du adressen i en rute som popper opp.
Nytt grensesnitt: De nye kartene har et forbedret og enklere grensesnitt med både to- og tredimensjonal visning, som i denne GO 600-modellen med seks tommers skjerm. 3D-visningen skal gjøre det lettere å manøvrere i byer. Holder du fingeren på kartet, så ser du adressen i en rute som popper opp. Bilde: Odd R. Valmot
26. juni 2013 - 12:57

Selv om smartmobiler og biler med innebygget navigasjon har tatt noe av markedet fra de før så dominerende GPS-ene folk hadde i bilen,er de på langt nær borte.

TomTom melder om at salget hittil i år har økt med 15 prosent i Norge. Like flott er det ikke i andre markeder hvor omsetningskurven er flat og ellers i Europa hvor det har falt med 10 prosent.

En undersøkelse selskapet har utført, viser at 39 prosent av bilistene i Europa bruker en løs GPS. 39 prosent sier at de aldri har hatt en slik og neppe kommer til å kjøpe en. 13 prosent har en som er bygget inn i bilen og de resterende 9 prosentene bruker mobiltelefonen.

Av de som har en GPS, oppgir 26 prosent at de vil kjøpe noe nytt i år, mens bare 84 prosent velger å fornye den tradisjonelle GPS-en. Ti prosent vil kjøpe bil med GPS innebygget og seks prosent vil gå over til mobilene. Likevel gir det et stort marked, og som TomTom nå har tenkt å kurtisere med nye modeller. 

De har økt markedsandelen til rundt 60 prosent i Norge. Garmin har det meste av markedet for øvrig.

Les også: På denne klokka kan du se nesten hva du vil

Nye modeller

I løpet av noen dager kommer de nye GO-modellene i 100-serien butikkene.

400 har 4 tommers skjerm, 500 har 5 tommers og 600 har 6-tommer. Den største skal kurtisere bilister som synes mobilskjermen blir for liten, selv om Samsung har lansert en enda større telefon.

Bil-GPS-er har falt kraftig i pris under trykket fra konkurrenter og nye navigasjonsplattfomer. Den største modellen har en veiledende pris på 2490 kroner og da er kart og trafikkinformasjon i all fremtid gratis.

Trafikkinfo

De nye 100-modellene kobles til nettet via Bluetooth på mobilen og mottar kontinuerlig trafikkinformasjon om kø, sperringer og andre ting som påvirker trafikkbildet.

Veiene merkes i tre ulike farger etter hvor lang forsinkelse køen på veien skaper. Selve kartene som er på adskillige GB oppdtateres ved å koble enhetene til en PC.

– Bilnavigasjon handler ikke bare om å få deg fra A til B. Det var det viktigste for fem år siden. Nå handler det like mye om hva som skjer mellom A og B, sier salgsjefen for TomTom i Norge, Tore Wøllo Bjørnsengen.

GPS-nytt: Akkurat i tide for de som ikek skal ut å reise får i starten av juli kommer TomTom med sine nye GO 100-serie
– Bilnavigasjon handler ikke bare om å få deg fra A til B. Det var det viktigste for fem år siden. Nå handler det like mye om hva som skjer mellom A og B, sier salgsjefen for TomTom i Norge, Tore Wøllo Bjørnsengen.GPS-nytt: Akkurat i tide til bilistenes feriestart kommer TomToms nye GO 100-serie. Odd R. Valmot

Les også:

Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Selv det billigste kvartsur er mer nøyaktig enn en mekanisk klokke i millionklassen

Nå skal du ha teknologien på kroppen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.