BYGG

Big Ben er tilbake for første gang på fire år

Alle de fire sidene av klokketårnet til Big Ben vil være synlige når 2022 ringes inn. Tårnet som huser verdens mest berømte klokke, har vært skjult av stillaser i fire år.

Statuen av Winston Churchill har god utsikt til Elizabeth Tower, hvor arbeidere demonterer stillasene rundt det berømte klokketårnet.
Statuen av Winston Churchill har god utsikt til Elizabeth Tower, hvor arbeidere demonterer stillasene rundt det berømte klokketårnet. Foto: Alastair Grant/AP/NTB
29. des. 2021 - 19:00

Klokketårnet til den britiske parlamentsbygningen Palace of Westminster har vært innhyllet i stillaser og duker siden 2017, da arbeidene med å restaurere det ærverdige landemerket startet opp.

Selve urverket på innsiden ble demontert og fraktet til en selskap som er spesialister på urverk. Der ble de mer enn 1000 delene møysommelig pusset og reparert.

Nå er restaureringsarbeidet nesten ferdigstilt. I år vil klokketårnet ringe inn et nytt år med en midlertidig mekanisme for siste gang, før det originale urverket med tilhørende klokkespill blir installert tidlig neste år.

Restaureringen skal ha kostet 80 millioner pund, nesten 950 millioner kroner, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tikk-takk-tikk-takk

Direktør Keith Scobie-Youngs i Cumbria Clock Company omtaler arbeidet som en mulighet man bare får én gang i livet – å jobbe med den mest kjente klokka i verden og «hjertet av Storbritannia».

– Vi klarte å sette sammen tidssystemet, hjerterytmen, og testet det på verkstedet. I to år har den hjerterytmen tikket av gårde i testrommet vårt, det har vært utrolig tilfredsstillende, sier han.

– Nå jobber vi med å installere mekanismen i tårnet, det er en veldig spennende tid.

Big Ben ble designet av Edmund Becket Denison og installert av Edward John Dent i 1859. Målet var å lage den mest presise offentlige klokka i verden.

Big Ben er i utgangspunktet kallenavnet på den store bjella i urverket. Navnet brukes gjerne også om tårnet som huser klokka, selv om det offisielle navnet er Elizabeth Tower, et navn det fikk i 2012 for å markere at det var 60 år siden kroningen av dronning Elizabeth II. Før det het tårnet rett og slett Clock Tower.

Den store klokken veier 13,7 tonn og har de siste 157 årene frem til 2017 ringt hver time, kun avbrutt av vedlikeholdsarbeid ii årene 1983 til 1985 og i 2007.
 
Hovedklokken akkompagneres av fire mindre klokker, hver på mellom en og fire tonn, som slår hvert 15. minutt.

Nyttårsfeiring

Ian Westworth er en av urmekanikerne i parlamentsbygningen Palace of Westminster. Han sier det har vært et privilegium å få jobbe med urverket.

– Jeg tror Edward John Dent ville vært fornøyd med at klokka han laget, fortsatt gjør jobben over 160 år senere, sier han.

London-ordfører Sadiq Khan sa mandag at det ikke vil bli noe nyttårsarrangement på Trafalgar Square, slik det pleier å være, grunnet smitteøkningen i byen. Også det årlige fyrverkeriet langs Themsen har blitt avlyst for andre år på rad.

Dermed blir det kanskje ikke så store folkemengder som ellers som vil bevitne at Big Ben ringer inn det nye året for første gang på fire år. Men for mange er det tradisjon å stå langs Themsen og se viserne bevege seg de siste minuttene.

Demonstranter krever en slutt på produksjon og bruk av fossil energi på klimatoppmøtet i Dubai.
Les også

Cop 28-president ber verdens land komme seg ut av «komfortsonen»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.