KLIMA

Biff gir CO2-eksplosjon

Ku storfe kjøtt gård landbruk kuer husdyr gjødsel foring
Ku storfe kjøtt gård landbruk kuer husdyr gjødsel foring Bilde: JEAN LOUIS PRADELS
Stein Jarle Olsen
19. juli 2007 - 09:54

Alle vet at kjøttproduksjon opptar en langt større del av jordens ressurser enn om alle hadde vært vegetarianere. En ny studie viser også at produksjon av storfekjøtt forurenser en hel del, skriver Newscientist.

Miljøskadelig

Det er Akifumi Ogino og kolleger ved National Institute of Livestock and Grassland Science i Tsukuba, Japan, som har utført studien, hvor de har analysert kjøttproduksjonens innvirkning på global oppvarming, vannforsuring og energiforbruk.

Da de så kombinerte de nye dataene med tidligere studier rundt fôrsystemer for storfe, klarte de å regne ut den totale miljøskaden til en porsjon kjøtt.

250 kilometer bil

Deres analyse viste at å produsere en kilo storfekjøtt fører til utslipp av klimagasser tilsvarende 36,4 kilo karbondioksid. I tillegg slippes det ut gjødselstoffer tilsvarende 340 gram svoveldioksid og 59 gram fosfat. Energiforbruket er 169 Megajoule per kilo.

Med andre ord er et kilo storfekjøtt like miljøskadelig som å kjøre en gjennomsnittlig europeisk bil 250 kilometer, i tillegg til å ha en 100 watts lyspære stående på i nesten 20 dager.

Enda høyere

Analysen, som er basert på standard industrimetoder for kjøttproduksjon i Japan, tok ikke med klimaskadene forårsaket av infrastrukturen på gården, og heller ikke av å transportere kjøttet. Dermed er den totale skaden faktisk enda høyere enn tallene skulle tilsi.

Det meste av klimagassutslippet kommer fra metan fra dyrenes fordøyelsessystem, mens gjødselen kommer fra avføring. Over to tredjedeler av energien går til å produsere og transportere fôret.

1,5 tonn mer

En normal amerikansk diett inneholder ca. 28 prosent animalske produkter. En slik diett slipper ut nesten 1,5 tonn mer karbondioksid i året enn en vegetarisk diett med det samme antall kalorier, har forskere i USA tidligere funnet ut.

For å sammenlikne, sparer en kun rundt 1 tonn på å bytte fra en vanlig sedanbil til en hybridbil med både drivstoff og batteri. Dermed kan det faktisk være mer miljøvennlig å velge en grønn diett enn å bytte bil.

Og det er ikke nødvendig å bli vegetarianer for å pårope seg en grønnere diett. Både det å velge mindre bearbeidede produkter og fjørfe i stedet for rødt kjøtt kan redusere klimagassutslippet.

Økologisk kjøtt er bedre

Forfatterne av studien mener man kan korte ned tiden mellom kalving med en måned, og at dette vil redusere den totale miljøskaden med nesten 6 prosent.

En svensk studie fra 2003 viste også at økologisk kjøtt, fôret med gress i stedet for konsentrert fôr, slipper ut 40 prosent mindre klimagasser og tar opp 85 prosent mindre energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.