OFFSHORE

Bieffekt av Smedvig-salg

UNDER AMERIKANSK EIE: Det norske rigg-miljøet er nok en gang truet. Nå har familien Smedvik solgt sine aksjer i Smedvig ASA til Amerikanske Noble Drilling fo 4,5 milliarder kroner.
UNDER AMERIKANSK EIE: Det norske rigg-miljøet er nok en gang truet. Nå har familien Smedvik solgt sine aksjer i Smedvig ASA til Amerikanske Noble Drilling fo 4,5 milliarder kroner. Bilde: Smedvig Drilling
Anders J. Steensen
14. des. 2005 - 14:19
Vis mer

Peter Smedvig og familie selger sine 29 prosent av aksjene i Smedvig ASA til amerikanerne for den nette sum av 4,5 milliarder kroner. Kostnadene for norsk leverandørindustri kan bli høy.

- Dette er en trist dag for det maritime Norge, sier styreleder i Maritimt Forum, Jon Lund.Kulturkollisjoner

Nopefs hovedtillitsvalgte i Smedvig liker ikke at at Noble drilling får negatiiv kontroll i Smedvig ASA.

– Vi kjenner Noble fra boreriggen Noble Al White som boret for Saga på 1990-tallet. Der var det store konflikter mellom de utenlandske sjefene og de norske arbeidstagerne om bord, sier Roar Holtet til Stavanger Aftenblad.Viktig for teknologutviklingen

Den tidligere direktøren ved Aker Stord, Jon Lund, understreker at Smedvig har vært et viktig selskap for hele den maritime næringen, norske utstyrsprodusenter og og tjenesteleverandører. De har alle hatt et stort salg og samarbeid med Smedvig.

– Salget kunne kanskje vært unngått dersom myndighetene ikke hadde strammet inn skattereglene. Under valgkampen var det stort engasjement for å berge 350 arbeidsplasser ved Union i Skien. Hvor har de samme politikerne vært for de 4000 ansatte i Smedvig?, etterlyser Lund.

Han frykter at de nye eierne ikke i samme grad er opptatt av å anskaffe norsk utstyr til riggene.

– Vi får håpe at de 4000 medarbeiderne får beholde jobbene sine, sier han.Dual Ramrig på West Navigator

SE VIDEO av .

Dual Ramrig på West Venture

SE VIDEO av .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.