BYGG

Betong skal vare i 16.000 år

NYTT: MIT-professor Franz-Josef Ulm er blant forskerne som har avdekket årsaken til at betong deformeres: Nanopartikler av kalsiumsilikathydrat i betongblandingen blir rystet rundt når betongen utsettes for vann.
NYTT: MIT-professor Franz-Josef Ulm er blant forskerne som har avdekket årsaken til at betong deformeres: Nanopartikler av kalsiumsilikathydrat i betongblandingen blir rystet rundt når betongen utsettes for vann. Bilde: MIT
Dag Yngve Dahle
23. juni 2009 - 12:20

Forskere ved anerkjente Massachusetts Institute of Technology (MIT) hevder å kunne produsere en betong som holder formen i 16.000 år.

Ny miks

De vil bremse betongens aldringsprosess med en faktor på 2,6.

I praksis gjør de det ved å blande mineralet kalsiumsilikathydrat med andre mineraler i på nanonivå.

Slik oppstår en mer bestandig betongtype, ifølge forskerne.

Bygg hus av CO2

Holder formen

På denne måten vil forskerne hindre at betongen deformerer eller "kryper" - så raskt som vanlig betong gjør.

- Vi kan ikke forhindre krypning, men hvis vi forsinker prosessen vil det forlenge både betongens og konstruksjonens levetid, sier MIT-professor Franz-Josef Ulm i en pressemelding.

Ifølge danske Ingeniøren vil en slik betongtype kunne gi lettere byggverk. I tillegg vil den kunne gjøre det enklere å kapsle inn atomavfall.

Vil ha bolter som tåler 150 år

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.