IT

«Bestemor Lea» hyller sin pleierobot med dikt

Teknologi for eldre skal gjøre livet tryggere.

Lea Mina Ralli mener roboten vil være en livredder for mange eldre, fordi den kan gjenkjenne farlige situasjoner og gjøre pleiepersonell i stand til å se hvilken bistand som trengs umiddelbart.
Lea Mina Ralli mener roboten vil være en livredder for mange eldre, fordi den kan gjenkjenne farlige situasjoner og gjøre pleiepersonell i stand til å se hvilken bistand som trengs umiddelbart. Bilde: Sigurd Øygarden Flæten

EU-kommisjonen mener teknologiutvikling er sentralt når man skal møte eldrebølgen, og gir millioner til forskning og utvikling av systemer som skal bistå i pleien av eldre.

Ett av prosjektene er Giraffplus, et prosjekt som skal hjelpe eldre med å leve tryggere og mer selvstendige liv. Systemet består av en robot, i kombinasjon med sensorer plassert rundt i huset.

Les også: Dette plasteret kan mye mer enn å stoppe blod

Livredder

En av de seks som har fått lov å prøve ut roboten er Lea Mina Ralli, best kjent som "Bestemor Lea", fra Roma. Lea har en egen blogg (på italiensk), hvor hun blant annet skriver religiøse dikt, og forteller om roboten, som hun selv har gitt navnet "mr. Robin".

– Mange spør hvorfor jeg ikke bare bor med datteren min. Men hun har barnebarn selv, og mye ansvar. Men denne verdifulle assistenten, som jeg kaller Mr. Robin, er jeg mere avslappet om årene jeg har foran meg, og det er barna og barnebarna mine også, skriver hun på bloggen sin.

Hun mener roboten vil være en livredder for mange eldre, fordi den kan gjenkjenne farlige situasjon og gjøre pleiepersonell i stand til å se hvilken bistand som trengs umiddelbart.

Les også: Snart kan du få behandling hos fastlegen over internett

Giraffplus blir også prøvd ut i Sverige. Terése Andersson

Måler helsetilstand

Sensorene som brukes sammen med Giraffplus kan oppdage aktiviteter som matlaging, soving og tv-titting, samt overvåke pasientens blodtrykk og blodsukker. Dermed kan pleiere overvåke helsetilstanden til pasienten uten å være til stede, eller oppdage om pasienten har falt.

Ved hjelp av kameraløsninger kan pasienten også kommunisere med familie, venner, eller pleiere. Bestemor Lea er så fornøyd med sin "Mr. Robin" at hun har skrevet et dikt til robotens ære på bloggen sin.

Les også: Norsk helsesektor henger etter med digitale løsninger

"Sølv-generasjonen"

Neelie Kroes, visepresident i EU-kommisjonen, bruker Giraffplus som et eksempel på teknologi man ønsker å løfte frem.

– Ingen av oss blir yngre. Men alle ønsker å beholde verdighet, respekt og uavhengighet etter hvert som vi blir eldre. EU investerer i ny teknologi som kan støtte "sølv-generasjonen" sier hun i en pressemelding.

Giraffplus-konsoritet består av private og offentlige partnere, blant annet Universitetet i Örebro i Sverige. Per i dag prøves Giraffplus-systemet ut i seks forskjellige hjem i Sverige, Spania og Italia.

– Vi er nå midt i evalueringen av prosjektet, men vi ser at forskjellige aspekter av systemet er verdsatt av forskjellige brukere. Dette viser at teknologien bør være skreddersydd til brukerens behov, sier prosjektkoordinator ved Universitetet i Örebro Amy Loutfi.

Les også:

Slik vil han styrke helsevesenet med ny teknologi

Norsk forskning kan avsløre tarmkreft og forutsi sykdomsforløp

Big data kan krympe sykehusene

Les mer om: