KARRIERE

Beskylder rankingselskap for løgn

UiO: Ole Petter Ottersen er ikke nådig mot de ansvarlige for Times-rankingen.
UiO: Ole Petter Ottersen er ikke nådig mot de ansvarlige for Times-rankingen. Bilde: Scanpix
Dag Yngve Dahle
8. apr. 2011 - 13:06

Etter kurante plasseringer tidligere, var Universitetet i Oslo med ett uplassert på den siste rankingen til Times Higher Education.

Universitetet var raskt ute og påpekte at dette skyldtes en rapporteringsfeil.

– Vi skal drepe disse systemene

Desimalkrøll

– Antall vitenskapelige ansatte er blant dataene som brukes i rankingen. Vi rapporterte inn at vi har 1800,9 ansatte - vi tok med desimalen for å være ekstra nøyaktige. Dette ble da til 18009 ansatte i grunnlagsdataene for rankingen, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Hvis UiO hadde hatt så mange vitenskapelige ansatte, ville det ha vært verdens største universitet. Og et stort universitet med veldig liten vitenskapelig produksjon.

I etterkant verserte det rykter om at det var Universitetet i Oslo selv som hadde rapportert inn feil tall. Det er ikke riktig, ifølge rektoren.

UiO fikk ikke innsyn

"Frekkhet"

– Nei, det er kommet fra Thomson Reuters, som håndterer rankingens grunnslagsdata. De har vært så frekke at de har bedrevet denne typen desinformasjon, sier Ottersen.

Han sier dermed at de ansvarlige bak rankingen lyver om hvem som hadde ansvaret for feilen. Og i en fotnote på rankingens nettsider står det faktisk å lese at datafeilen skyldtes "an error on its part" - altså en feil gjort av Universitetet i Oslo.

I oktober i fjor kunne Ottersen melde følgende på UiO fikk ikke innsyn på Blindern:

– Jeg kan i dag med glede fortelle at de kommer hit for å snakke med oss. Datoen er ikke satt, men de kommer hit og det ser vi fram til, sier Ottersen.

– Rankinger er ikke objektive

"Siter meg!"

Dette blir det nå ikke noe av.

– De sa seg villige til å komme, men etter dette sluttet de å svare på e-poster og nå har kommunikasjonen skåret seg fullstendig. Dette tyder på at de ikke har ren samvittighet, og det kan du sitere meg på. Jeg synes dette er ganske sterkt, sier Ottersen til Teknisk Ukeblad.

Universitetet i Oslo kom etter en rekalkulering tilsynelatende inn blant de 200 beste universitetene.

Men kun i den nevnte fotnoten.

Teknisk Ukeblad har ikke fått svar fra Thomson Reuters i forbindelse med denne saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.