SAMFERDSEL

Bergesen blir i Oslo

TRIST: Norsk politikk gjør at stadig flere redere flagger ut. Nå er det Bergesens tur, noe Rederforbundets sjef Marianne Lie karakteriserer som trist for norsk skipsfart. FOTO: NRF
TRIST: Norsk politikk gjør at stadig flere redere flagger ut. Nå er det Bergesens tur, noe Rederforbundets sjef Marianne Lie karakteriserer som trist for norsk skipsfart. FOTO: NRF Bilde: Arkiv
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
8. apr. 2003 - 08:43

-Det er trist for norsk skipsfart at rederiet Bergesen d.y. ASA selges ut av landet, sier administrerende direktør Marianne Lie i Norges Rederiforbund.

Hun påpeker at Bergesen-rederiet har hatt stor betydning både i oppbyggingen og utviklingen av det martime miljøet i Norge.

World Nordic, som er kontrollert av den Hong Kong-baserte Sohmen-familien, har kjøpt seg opp til 51,5 prosent av A-aksjene i rederiet Bergesen d.y. ASA og gir bud til de gjenværend aksjonærene.

Sohmen-familien har vært i Oslo og orientert de ansatte om selskapet World Nordic. Ifølge Andreas Sohmen Pao vil Bergesen fortsette som en egen enhet, drevet fra Oslo og med norsk ledelse.

Salg med trungt hjerte

Morten Sig. Bergesen opplyser at han og fetter Peter SC G Sundt selger rederiet ut av landet med tungt hjerte, men mener Sohmen-familien er et godt valg når en norsk kjøpergruppe ikke klarte å stable nok kapital på beina.

I sin orientering til de ansatte, sa han at norsk kunnskap, kompetanse og menneskelige egenskaper var vel så viktig som flåten for World Nordic.

- Når kjøper understreker at de ønsker å fortsette driften langs dagens spor fra Norge, og derved bekrefter at det ikke bare er stålverdien som interesserer, men også mykverdien i Bergesen, har det vært viktig for vår beslutning, understreker Bergesen, og fortsetter:

- Det er ikke tvil i min sjel om at denne organisasjonen og dette rederiet med sin kunnskap og sin flåte vil sette sitt preg på internasjonal skipsfart langt inn i fremtiden.

Dårlig politikk

Rederiforbundet mener at dårlig norsk næringspolitikk har ødelagt forholdene for norsk eierskap.

- Norske, private eiere og investorer må kunne konkurrere på linje med de utenlandske. Med den politikk som i dag føres, forvitrer norsk eierskap, presiserer Lie.

Hun håper rederiet får base i Oslo.

- Det er nå viktig å legge til rette for at World Nordic velger å satse på Norge og beholde Bergesens hovedkontor her, også på lang sikt, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.