ENERGI

Bensinsalget er ned 40 prosent de siste årene – nå faller også dieselsalget

Fallet i bensinsalget til transport er langt større enn de tre foregående årene.

Salget av bensin og diesel i transportsektoren 1. halvår 2010-19 (2010 = 100). Kilde: SSB
Salget av bensin og diesel i transportsektoren 1. halvår 2010-19 (2010 = 100). Kilde: SSB Illustrasjon: TU.no, foto fra Nissan
23. juli 2019 - 11:30

Det viser halvtårstallene for omsetning av petroleumsprodukter, som Statistisk sentralbyrå la fram i dag, tirsdag.

Samlet salg for første halvår viser at fallet i salg av bensin er enda større enn i de tre foregående årene. Salget innen transportsektoren har gått ned med 6 prosent så langt i år. Målt mot 2010, før elbilsalget virkelig tok av, har bensinsalget falt nesten 40 prosent.

Noe av forklaringen er elbilene, men også at dieselbiler har hatt en vekst. Men også her ser vi en annen utvikling enn tidligere. Salget av diesel i transportsektoren per første halvår toppet seg i 2016. De tre neste årene har salget gått ned – og det samme er tilfellet i år. På tre år har salget gått ned med 4 prosent.

I den samme perioden har det blitt om lag 20 prosent flere privatbiler. Elbilene står for om lag halvparten av denne veksten. Det samlede salget av bensin og diesel til transportsektoren har gått ned med 4 prosent fra 2010 til 2019, og det er altså samtidig med at antallet biler har gått opp.

Ifølge Drivkraft Norge publiserer ikke SSB tall som med sikkerhet kan si hvor endringene i dieselsalget skjer, men de viser til utslippsstatistikk som viser at omtrent 40 prosent av dieselen går til personbilmarkedet, 20 prosent går til varebilmarkedet og 40 prosent til tungtransport.

Når det gjelder bensin, vet man imidlertid at nesten alt selges til personbilkunder. Dermed er det mulig å si med rimelig stor grad av sikkerhet hva som skjer.

  • Mer energieffektive forbrenningsmotorer, for alle kjøretøysegmenter.
  • Flere el- og hybridbiler, som erstatter bensin- og dieselbiler.
  • Endret kjøremønster.
Les også

Fall på over 10 prosent siste år

I fem av fylkene har bensinsalget til transport falt med over 10 prosent bare det siste året, fra første halvår i 2018 til nå.

Nedgangen har vært størst i innlandet, der det selges 17 prosent mindre bensin i Hedmark, og 13 prosent mindre i Oppland. Også i Vestfold har bensinsalget falt med 13 prosent i første halvår, målt mot samme periode i fjor.

Det eneste fylket hvor bensinsalget faktisk har økt fra i fjor til i år, er Møre og Romsdal (+ 5 %). 

For diesel er bildet litt annerledes. I Vest-Agder har volumet falt med 8 prosent i første halvår, deretter følger Oslo og Hedmark (minus 6 prosent).

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.