OLJE OG GASS

Bellona skal hjelpe Ukraina med CO2-fangst

Er ønsket som spesialrådgivere på CO2-fangst og lagring.

Bellona oppretter kontor i den ukrainske hovedstaden. Leder Frederic Hauge uttaler at stiftelsen gjennom permanent tilstedeværelse skal  utvide det løsningsorienterte miljø- og klimaarbeidet Bellona er anerkjent for i Brussel og Russland.
Bellona oppretter kontor i den ukrainske hovedstaden. Leder Frederic Hauge uttaler at stiftelsen gjennom permanent tilstedeværelse skal utvide det løsningsorienterte miljø- og klimaarbeidet Bellona er anerkjent for i Brussel og Russland. Bilde: NTB scanpix
Ina AndersenIna AndersenJournalist
18. nov. 2014 - 08:58

Bellona etablerer kontor i den ukrainske hovedstaden, Kiev, etter ønske fra landets energidepartement, melder miljøstiftelsen i en pressemelding tirsdag.

– Vi er stolte over at vi nå etablerer oss i Ukraina. Gjennom permanent tilstedeværelse skal Bellona utvide det løsningsorienterte miljø- og klimaarbeidet vi er anerkjent for i Brussel og Russland, sier Bellona-leder Frederic Hauge i meldingen.

CO2-fangst og lagring

Det nye Ukraina-kontoret skal ledes av Larisa Bronder i Bellona.

Hun kommer fra en rådgiverstilling ved Bellonas hovedkontor i Oslo, hvor hun har jobbet med energi- og klimaspørsmål i Russland de fire siste årene.

– Bellona etablerer seg nå i et land som står ovenfor dramatiske geopolitiske, innenrikspolitiske og økonomiske utfordringer. Energipolitikk er spesielt aktuelt nå som vinteren setter inn for fullt. Ukrainas energikonsum per innbygger er rundt tre ganger høyere enn gjennomsnittet for OECD-land. For å gjøre seg mindre avhengige av russisk gass og øke energisikkerheten må Ukraina redusere eget energiforbruk og utvikle ren, nasjonal energiproduksjon, sier Bronder.

Prosjektet hun skal lede heter «Ukraine & Carbon Capture and Storage: Capcity Building through Energy and Climate Dialogue», og støttes av det norske Utenriksdepartementet.

– Ukrainas energidepartement har tatt kontakt med Bellona og ønsker at vi skal bidra som spesialrådgivere på Ukrainas arbeid med CO2-fangst og lagring, sier Bronder.

Les også: Slik kan CO2 fanges i fremtiden

– Relevant kompetanse

Landets energimyndigheter skal ha merket seg Bellonas langvarige og innflytelsesrike tilstedeværelse i EU-hovedstaden Brussel på akkurat dette klimaarbeidet.

– Bellona har hatt kontor i Brussel siden 1996, og vi har som en miljøorganisasjon skaffet oss kompetanse og erfaring som nå er høyst relevant her i Ukraina. Det er viktig at landets industri og energisektor raskt tilpasser seg den nye virkeligheten de vil møte gjennom avtalen landets politikere har inngått med Brussel, sier Bronder.

Hun sier at Bellona i første rekke vil bistå med kunnskap om CO2-håndtering og fornybar energi, og hvordan ukrainerne får til dette parallelt med at landet skal gjennom reformer.

Les også:

Her er kullkraftverket som kan få norsk statstøtte

Verdens største oljeselskap har bygget en bil som lagrer eget CO2-utslipp

Sintef: – Vi jobber som besatt med karbonfangst  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.