KRAFT

Bellona-gratulasjoner til Aker

Illustrasjon: Slik kan karbonfangstanlegget til Aker Clean Carbon bli seende ut.
Illustrasjon: Slik kan karbonfangstanlegget til Aker Clean Carbon bli seende ut. Bilde: Aker Clean Carbon
Tore Stensvold
15. des. 2008 - 11:59

Gassnova har tildelt Aker Clean Carbon kontrakt på levering av CO2-renseteknologi til testsenteret på Mongstad.



– Mange år med store investeringer i teknologiutvikling innenfor CO2-rensing i Aker-systemet har gitt resultater. Det er bare å gratulere Aker, og det er også gledelig for Norge og norsk næringsliv at vi har aktører som lykkes i å utvikle klimaløsninger verden trenger, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Samarbeider

Bellona har i mange år samarbeidet med Aker om utvikling av teknologi for fangst og lagring av CO2. Det er dermed ikke så merkelig at Bellona gleder seg over at Aker-selskapet slo ut internasjonale konkurrenter.

– Vi har vært imponert over Akers vilje til å investere penger og kapasitet – mange år før politikerne kom på banen med konkrete prosjekter, sier Hauge, ifølge en pressemelding.

Les også: Bygger kraftverk for å rense kraftverk

Danket ut konkurrenter

I en pressemelding fra Gassnova, heter det at Aker Clean Carbon er innstilt som teknologileverandør for fangst av CO2 basert på amin-teknologi ved Europeisk CO2 testsenter Mongstad (TCM). Det er i planleggingen av testsenteret gjennomført tekniske forstudier (FEED-studier: Front End Engineering and Design), og anbudskonkurranse for en totalentreprise.

Evaluering av de resultatene som er kommet frem under testing viser ifølge Gassnova at det beste tilbudet for denne teknologien ble fremmet av Aker Clean Carbon.

Lovende norsk teknikk

Testsenteret planlegger for ytterligere ett anlegg, basert på en annen teknologi.

– Det har vært en omfattende jobb med å finne den mest framtidsrettede og effektive teknologien. Det som Aker Clean Carbon har vist gjennom sine tester så langt er lovende med tanke på framtidig fangst av CO2, sier Bjørn Erik Haugan i en pressemelding fra Gassnova.

Alstom-teknologien uaktuell for Mongstad

Ikke alene på arenaen

Frederic Hauge er svært glad for at et norsk selskap viser seg å være i front innen fangst og lagring av CO2, en teknologi Bellona mener er avgjørende nødvendig for å unngå dramatiske klimaendringer.

– Men det viktigste er at vi nå har flere selskaper på banen. Hittil har arenaen vært dominert av globale gigantselskaper, som japanske Mitsubishi Heavy Industries og amerikanske Fluor. Det gir mangfold at Aker nå befester seg som mulig framtidig leverandør av fullskala renseanlegg, sier Hauge.

Testsenteret på Mongstad er første skritt mot CO2-rensing på Mongstad. Testsenteret skal bygge pilotanlegg for CO2-fangst i 2010 – før fullskala CO2-rensing skal være på plass i 2014.

Internasjonale muligheter

Ifølge Bellona er det nå klart at det vil bli finansiering for 10 CO2-renseanlegg i EUs klimapakke. USAs nyvalgte president Barack Obama har uttalt at han vil bygge minst fem CO2-anlegg.



– Aker er nå er i en spennende startposisjon i det racet som skal i gang med CO2-fangst i EU og i USA, sier Hauge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.