KRAFT

Bellona: - Dumt å utsette Mongstad

MÅ SATSE:  Zero mener at usikkerheten rundt helse og miljørisikoen ved aminteknologien ikke er noe grunn til å utsette CO2-fangstanlegget på Mongstad.
MÅ SATSE: Zero mener at usikkerheten rundt helse og miljørisikoen ved aminteknologien ikke er noe grunn til å utsette CO2-fangstanlegget på Mongstad. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
11. des. 2008 - 15:16

- Det ville være dumt å utsette Mongstad fordi vi vil vente på en ny og bedre teknologi. Vi må komme i gang så raskt som mulig. Det er hensikten, sier Aage Stangeland i Bellona.

Har tro på aminteknologien

I en artikkel i Teknisk Ukeblad i dag kommer det fram at det kun er tradisjonell aminteknologi som er aktuell for CO2-anlegget på Mongstad, som etter planen skal være oppe og gå i 2014. Denne teknologien er svært energikrevende og BKK planlegger nå å bygge et nytt gasskraftverk for blant annet å forsyne CO2-rensingen med energi.

- At energiforbruket er høyt, har vi visst lenge, sier Stangeland, som påpeker at det er usikkert hva som vil bli den vinnende teknologien.

- Det gjenstår å se. Det skjer mye på dette området nå. Aminteknologien kan bli en god konkurrent, mener han.

Les også:
Bygger kraftverk for å rense kraftverk
Greenpeace slakter månelandingen

- Ny teknologi er dyrt

Høsten 2006 anslo NVE at kostnadene knyttet til CO2-rensing over verkets levetid ville beløpe seg til mellom 6 ogl 12 milliarder kroner. Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, vil rensekostnadene bli vesentlig høyere. Det skremmer ikke Bellona.

- I henhold til prisene som det har blitt operert med, mener vi at de er OK for Mongstad. Det vil koste å redusere utslippene. Det må vi akseptere, sier Stangeland.

- Frykter ikke Bellona at Mongstad kan bli et skremselsprosjekt?

- Jeg skjønner den argumentasjonen, men det første anlegget vil bli dyrt i seg selv. Slik er det alltid; ny teknologi er dyrt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.