BYGG

Beklager anklage mot SINTEF

Truls Tunmo
29. mars 2010 - 13:09
Vis mer

SINTEF-forsker Børge Bang reagerer sterkt på at TØI-lederen anklager forskningsorganisasjonen for å være uetterrettelig i forbindelse med et oppdrag de har hatt for OFV.

– Vi har uavhengig av OFV gjennomgått TØI-rapporten internt, og vi hadde også et telefonmøte med oppdragsgiveren til denne rapporten, Vegdirektoratet. Dette skjedde før vi gjennomgikk TØIs rapport på oppdrag for OFV. Vi mener at det som fremkommer i TØI-rapporten om hastighetsnivå ikke nødvendigvis gir økte CO2-utslipp, sier Bang.Objektivitet

Han presiserer at objektivitet var viktig da SINTEF skrev rapporten ”Miljømessige konsekvenser av bedre veier” i 2007.

– Både vi og OFV var opptatt av at rapporten skulle være så objektiv som mulig. Det gjelder også vår gjennomgang av TØI-rapporten. Vi gjennomfører forskningsprosjektene våre uavhengig av hva oppdragsgiverne skulle mene om resultatet. At Arvid Strand beskylder oss for å være en lojal tjener for OFV, er fullstendig feil, sier Børge Bang.

Les mer: Veiforskere i klimakrangel

– Styres ikke

Kommunikasjonsdirektør i SINTEF, Petter Haugan, sier:

– Jeg avviser bestemt antydninger om at SINTEF på noen måte skal være en tjener for spesielle oppdragsgivere. Vi utfører all vår forskning på en objektiv måte, basert på faglig kunnskap og integritet. Som oppdragsforskningsinstitutt har SINTEF hvert år mer enn 5000 ulike kunder, og ingen oppdragsgivere kan styre våre forskningsresultater. Det er helt grunnleggende for SINTEF.TØI beklager

Instituttsjef i TØI, Lasse Fridstrøm, innrømmer at Arvid Strands anklage mot SINTEF er usaklig.

– På vegne av TØI vil jeg beklage at vi er kommet i skade for å antyde at SINTEF leverer bestillingsverk. Dette er en usaklig avsporing. Så vel SINTEF som TØI påtar seg arbeid for en vid krets av oppdragsgivere, i prinsippet for hvem som helst, men uten at oppdragsgiveren kan styre konklusjonene. I denne faglige uavhengigheten ligger en stor del av forskningsinstituttenes eksistensberettigelse, sier Fridstrøm i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Det er likevel slik at ulike innfallsvinkler og teoretiske perspektiv kan gi forskjellige svar på samme spørsmål, påpeker han.

– I empirisk forskning finnes det sjelden fasitsvar. Uenigheten mellom SINTEF og TØI har i dette tilfellet sammenheng med metodevalg, tidshorisont og vektlegging av de enkelte aspekter. TØI mener fortsatt at vår tilnærming gir det riktigste bildet, selv om det finnes argumenter på begge sider, sier Fridstrøm.

Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å komme i kontakt med Arvid Strand for ytterligere kommentarer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.