OFFSHORE

Bedre utbytte fra undervannsbrønner

Stavanger ONS:Kostnadene ved brønnlogging for undervannsbrønner har hittil vært så høye at det hindrer optimal utnyttelse av dem. Gjennomsnittlig er utvinngingsgraden nærmere 10 prosent lavere enn for tørre brønner.

FMC Energy systems, Halliburton og Prosafe Offshore samarbeider om å tilby lett brønnintervensjon for undervannsbrønner. Det betyr at oljeselskapene kan unngå å bruke store og dyre borerigger for å logge undervannsbrønner og i stedet bruke hjelperigger eller vanlige servicefartøyer.

- Metoden vi har utviklet sammen gjør det mulig å foreta brønnlogginger uten å gå via selve stigerøret på undervannsbrønner. Ved at intervensjon i brønnene blir rimeligere kan oljeslskapene begynne å utnytte brønner bedre og øke utvinningsgraden, forklarer administrerende direktør Tore Halvorsen i FMC.

Samarbeidspartnerne regner med at økt utvinningsgrad for undervannfelt kan bety 200 milliarder kroner ekstra i statskassen.

Samarbeidet går ut på at FMC har utviklet enhetene som koples på undervannsbrønnen, mens Halliburton har utstyret for brønnlogging. Prosafe Offshore stiller med servicefartøyet Regalia. Foreløpig er utstyret utviklet for å kunne ta brønner ned på 350 meters dybde. Tester på hvordan selve operasjonen skal gjennomføres, skal utføres i oktober utenfor Bergen.

- For å oppnå maksimal sikkerhet har vi hatt et nært samarbeid med Statoil og Oljedirektoratet. En av årsakene til dette er at selve brønnintervensjonen skal gjennomføres på brønner som er i full produksjon, kanskje opp mot 40.000 fat olje daglig. Alle mulige sikkerhetshensyn må da tas vare på for å forhindre ulykker, sier Stig Hetlevik i Prosafe.

Selve tjenesten skal markedsføres av Prosafe. Oljeselskapene har i mange år etterlyst en slik mulighet og samarbeidspartnerne har gode forhåpninger om at det blir stor etterspørsel etter tjenesten både i Nordsjøen og internasjonalt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.