NETTARKIV

Bedre Kina-samarbeid

Beijing, Kina: Statssekretær Brit Skjelbred i Olje- og energidepartementet og viseminister Zhai Haohui i Kinas departement for vannressurser ble enige om flere samarbeidsprosjekter da de møttes i Beijing i slutten av september. Disse prosjektene åpner mange dører for norsk kompetanse.

Norge og Kina har siden 1997 hatt en intensjonsavtale om samarbeid på feltene dekket av OED og Ministry of Water Resources (MWR). Lite konkret har kommet ut av dette, og møter i Oslo i fjor førte ikke videre. Nå er seks planer konkretisert. Dermed er store muligheter i ferd med å åpenbare seg for norsk ekspertise.

- Forholdet har modnet siden i fjor, sier Skjelbred til TU. Hun hadde med seg NVE, Niva og det private selskapet AGN på turen til Kina. Statssekretæren brukte de tre aktørenes kompetanse og forslag i det siste møtet med MWR. Et forslag til fire prosjekter ble presentert. Begeistringen på kinesisk side var stor. De opprinnelige fire forslagene ble raskt plusset på med to nye av viseministeren.

De norske forslagen går ut på: Integrert vannressursforvaltning, flomkontroll, flomovervåking og sedimenthåndtering i elver på grunn av erosjon. I tillegg ønsket MWR samarbeid om planlegging og utbygging av små vannkraftverk som et miljøvennlig alternativ til ikke-fornybar energi. Samtidig ville kineserne ha norsk kompetanse inn på fjellboring og tunnelsikring, blant annet på grunn av store vannprosjekter i fjellområder. Deriblant to store nye prosjekter som skal føre vann fra det vannrike og flomherjede Sør-Kina til det tørre og vannfattige nordøstlige Kina, det vil si provinsene rundt Beijing.

Skjelbred mener disse seks prosjektene vil fungere som en paraply for mye annen norsk innsats i Kina.

Næringsrådgiver Torstein Skancke ved Eksportrådets kontor i Kina er entusiastisk: - Den enighet som er oppnådd med MWR er et ypperlig utgangspukt for norske bedrifter. Nå må norske teknologimiljøer kjenne sin besøkelsestid.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.