KARRIERE

Bedre glid med oljepenger

SATSER HØYT: Studentene på Team NTNU kombinerer toppidrettssatsing med høyere utdanning. Fra venstre; Lars Litlere (team-manager), Øyvind Moen Fjeld, Lars Odsæter, Einar Ulsund, Tore Berdal, Jørgen Braaten, Eirik Telebond. Foran; Synnøve Bruland og Tina Bøgseth.
SATSER HØYT: Studentene på Team NTNU kombinerer toppidrettssatsing med høyere utdanning. Fra venstre; Lars Litlere (team-manager), Øyvind Moen Fjeld, Lars Odsæter, Einar Ulsund, Tore Berdal, Jørgen Braaten, Eirik Telebond. Foran; Synnøve Bruland og Tina Bøgseth. Bilde: Mathias Marley

TRONDHEIM: Team NTNU er et samarbeidsprosjekt mellom næringslivet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, og har som mål å tilrettelegge unge langrennstalenters hverdag slik at studier kan kombineres med trening og konkurranser. Gjennom satsingen morgendagens helter har Statoil nå gått inn som hovedsamarbeidspartner for laget.

På to arenaer

– Studentene på Team NTNU satser på to arenaer samtidig, noe som gjør dem svært interessante for oss. Ikke bare får de en god og relevant utdanning, men de representer også de kvaliteter morgendagens ledere bør ha, sier Heidi Bente Hoel, kommunikasjonssjef i Statoil.

I tillegg til å støtte laget økonomisk vil Statoil også kunne tilby studentene sommerjobb, hospitering og hjelp ved en eventuell masteroppgave. Til gjengjeld må utøverne dele av sin kunnskap innen trening og idrett ved både lokale og nasjonale arrangementer.

Unge talenter: Laget består av hardtsatsende langrennsutøvere i begynnelsen av tjueårene. Fra venstre: Eirik Telebond, Lars Odsæter, Synnøve Bruland, Tore Berdal, Tina Bøgseth, Jørgen Braaten, Øyvind Moen Fjeld, Einar Ulsund
UNGE TALENTER: Laget består av hardtsatsende langrennsutøvere i begynnelsen av tjueårene. Fra venstre: Eirik Telebond, Lars Odsæter, Synnøve Bruland, Tore Berdal, Tina Bøgseth, Jørgen Braaten, Øyvind Moen Fjeld, Einar Ulsund. Mathias Marley

Krever 50% studieprogresjon

Team NTNU ble startet opp for to år siden, og består hovedsakelig av studenter ved tekniske studieretninger. For å bli en del av laget kreves det gode sportslige resultater, men utøverne må også kvalifisere seg til studiet på lik linje med øvrige studenter.

– Aktuelle kandidater blir foreslått av Skiforbundet og godkjennes av Olympiatoppen. Deretter må de søke seg til studiet gjennom samordna opptak, forklarer team-manager Lars Litlere.

– NTNU ønsker å tilrettelegge studiene slik at det kan kombineres med langrennskarrieren. Rent konkret innebærer det at hvis utøverne er bortreist under en eksamen skal de kunne ta den der de er. Tidspunktet kan derimot ikke endres, så de må velge fag som ikke kræsjer direkte med konkurranser, fortsetter han.

For å sikre at det akademiske ikke er underordnet idretten kreves det femti prosent studieprogresjon av deltakerne i prosjektet.

– Vi ønsker å stille noen krav til utøverne. Det skal være studenter som ønsker å ta høyere utdanning. Studiene skal ikke bare være noe man gjør på siden, forteller Bård Benum, initiativtaker til prosjektet og CEO i IT-selskapet Powel.

– Lettere å få aksept

Tore Berdal har vært med i Team NTNU siden starten i 2008. For ham er en tilrettelagt studiehverdag en forutsetning for å kunne studere ved siden av idrettskarrieren. 22-åringen er på sitt tredje studieår ved NTNU, og går nå andre årstrinn ved Institutt for Industriell Økonomi.

– Instituttledelsen oppfordrer vanligvis sterkt til å fullføre utdanningen til normert tid, men gjennom Team NTNU er det lettere å få aksept for en lavere studieprogresjon. Uten teamet måtte jeg nok nedprioritert enten idrett eller utdanning, forklarer han.

Fadderbedrifter

I tillegg til å være på et felles lag er hver utøver tilknyttet en spesiell bedrift relevant for deres studieretning. Berdal har sammen med Synnøve Bruland Statoil som fadder.

– Fadderordningen gjør at vi holder kontakten med næringslivet til tross for en travel studietid. Samtidig tror jeg teamet bidrar til at vi får kvaliteter som bedrifter kan dra nytte av. Man finner mange av de samme utfordringene innen idrett som i næringslivet, sier Tore, en påstand som blir bekreftet av kommunikasjonssjefen i Statoil;

– Utøverne på Team NTNU holder seg på topp innen både idrett og utdanning, noe som krever disiplin og effektivitet. Vi har mye å lære av dem når det kommer til å være god på flere felt samtidig, avslutter Hoel.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.