ENERGI

Bare 14 måneder siden det første stålet ble kuttet. Nå er plattformdekket ferdig installert

Levert før tiden og under budsjett.

Her er plattformdekket til Valhall Flanke Vest installert i Nordsjøen.
Her er plattformdekket til Valhall Flanke Vest installert i Nordsjøen. Foto: Even Kleppa, Olaf Nagelhus/Woldcam/Aker BP
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. juni 2019 - 15:02

Løftefartøyet Thialf startet operasjonen med å løfte det 2000 tonn tunge plattformdekket  torsdag. Lørdag var plattformdekket til Valhall Flanke Vest ferdig installert på feltet i Nordsjøen.

Det skjer bare 14 måneder etter at første stålet ble kuttet ved Kværners verft i Verdal. 

Med dét er både plattformdekk og understell er levert før tid og under budsjett. 

Komplett

Plattformdekket seilte fra Kværner i Verdal søndag 16. juni og kommer til feltet uten noe utestående arbeid fra verftet. Det betyr betydelig redusert arbeidsomfang offshore.

Det var Heeremas løftefartøy Thialf som satte det 2000 tonn tunge plattformdekket på plass på understeller i forrige uke. <i>Foto:  Even Kleppa, Olaf Nagelhus/Woldcam/Aker BP</i>
Det var Heeremas løftefartøy Thialf som satte det 2000 tonn tunge plattformdekket på plass på understeller i forrige uke. Foto:  Even Kleppa, Olaf Nagelhus/Woldcam/Aker BP

– Dette er trolig den mest komplette plattformen som er installert i Nordsjøen. Alt planlagt byggearbeid er ferdig og bare sju prosent av uttestingsfasen gjenstår. Jeg er virkelig imponert over den jobben som alliansen har gjort her, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP i en pressemelding fra selskapet. 

Platformdekket er det første resultatet av et samarbeid om brønnhodeplattformer mellom Aker BP, Aker Solutions, Kværner og ABB.

Ifølge Aker BP er både kostnad, timer brukt på ingeniørtjenester og tid brukt på bygging av plattformdekk og understell betraktelig redusert som følge av samarbeidet, sammenlignet med tilsvarende prosjekter. 

Stor seksjon av fagverkskonstruksjonen til Francis Scott Key Bridge ligger over MS Dali og presser skipet ned på bunnen.
Les også

Sprenger broen

Omfattende modifikasjoner på Valhall

Feltet bygges ut med en ubemannet brønnhodeplattform, som skal elektrifiseres og skal designes for å minimere behovet for vedlikeholdsaktiviteter. Den vil bli fjernstyrt fra Valhall feltsenter.

Arbeidet med oppkoblingen starter nesten umiddelbart. I starten vil mannskap fraktes til plattformen med fartøy. Riggen Maersk Invincible er ventet til feltet i løpet av den neste uken. Den skal bore seks brønner som en del av prosjektet og vil fungere som boligplattform i oppkobling- og uttestingsfasen.

Plattformen kom til feltet uten noe utestående arbeid fra verftet. <i>Foto:  Even Kleppa, Olaf Nagelhus/Woldcam/Aker BP</i>
Plattformen kom til feltet uten noe utestående arbeid fra verftet. Foto:  Even Kleppa, Olaf Nagelhus/Woldcam/Aker BP

På Valhall feltsenter har det det siste året vært utført omfattende modifikasjoner for å ta imot produksjonen fra Valhall Flanke Vest. I tillegg har det gjennom flere kampanjer vært lagt rørledninger og styringskabel som er klar til å trekkes inn når plattformen nå er på plass.

Valhall har produsert én milliard fat siden åpning av feltet i 1982. Ambisjonen er å produsere nye én milliard fat i løpet av de neste 40 årene.

Valhall Flanke Vest vil bidra med rundt 60 millioner fat oljeekvivalenter til Valhalls produksjon.

Plattformdekket er bygget ved Kværners verft i Verdal. <i>Foto:  Even Kleppa / Woldcam</i>
Plattformdekket er bygget ved Kværners verft i Verdal. Foto:  Even Kleppa / Woldcam

– Vestflanken har kapasitet til ytterligere seks brønner, og vi ser nå på muligheten for flere brønner og økt verdiskapning fra feltet, sier Valhall-direktør Per Mikal Hauge i meldingen.

Aker BP investerer 5,5 milliarder kroner i utbyggingen. Balanseprisen er på 28,5 dollar per fat. Rundt 1500 mennesker har vært involvert i prosjektet.

Planlagt oppstart er i fjerde kvartal i år.

Statkraft, her med avtroppende sjef Christian Rynning-Tønnesen, styreleder Alexandra Bech Gjørv og ny konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal, bekrefter at de ikke deltok i havvindauksjonen.
Les også

Equinor tapte budrunden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.