ROMFART

Banebrytende golfslag

Golfprodusenten Element 21 betalte den russiske romfartsorganisasjonen godt for Mikhail Tyurins (innfeldt) PR-slag fra ISS.
Golfprodusenten Element 21 betalte den russiske romfartsorganisasjonen godt for Mikhail Tyurins (innfeldt) PR-slag fra ISS. Bilde: Montasje NASA / RKA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
23. nov. 2006 - 14:32

Russiske Mikhail Tyurin hadde fått tildelt tid på romstasjon-tee-en under en fem timer og 38 minutter lang tur på utsiden av romstasjonen (ISS) for å inspisere én antenne, og flytte en annen.

At han ble nesten to timer forsinket gjorde imidlertid ingenting: Det er ikke akkurat kø for å spille golf i rommet.

Andre golfslag

Tyurin brukte 16 minutter på å klargjøre golfslaget. Ballen ble plassert på en fjærlignende peg, og Tyurin klatret opp på en stige for å slå. De store romdraktene er imidlertid ikke lagd for golfspilling, så rekordslaget ble gjennomført med en arm.

Det var tredje gang Tyurin spilte golf noensinne, første gang noen slo en golfball fra ISS - og andre gang det ble spilt golf i verdensrommet. Den amerikanske astronauten Alan Sheppard, Apollo 14, ble den første med et utenomjordisk golfstunt, da han svingte kølla på månens overflate i 1971.

Til reklamefilm

Selvfølgelig var det ikke snakk om romforskning, men rett og slett et PR-stunt fra den kanadiske golfprodusenten Element 21 Golf. Bilder fra hendelsen skal brukes i en reklamefilm.

Golfballen som ble brukt, var spesiallaget for "verdensromgolf". Den veier bare 3 gram, eller rundt 1/15 mindre enn en vanlig golfball. Vektreduksjonen er viktig for å hindre at ballen skal skade noe på sin vei gjennom rommet.

Dager eller år

Hvor lang denne veien blir, er ikke Element 21 og NASA enige om.

Mens ballprodusenten mener ballen skal kunne gå rundt jorda i opp til tre og et halvt år, sier NASA at den vil nå jordas atmosfære og brenne opp innen tre dager.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.