IT

Babyer får tyverialarm

Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
17. mars 2008 - 15:46

Når det nye universitetssykehuset i Akershus (Ahus) åpner 1. oktober, kan vordende mødre få tilbud om en tyverialarm som festes rundt barnets ankel.

På den måten kan ingen ta med seg den nyfødte ut av sykehuset uten at alarmen går.

Positiv bieffekt

– Egentlig er dette et personlig overfallsanlegg, og primærbruken skal være sykepleiere i utsatte stillinger som vil ha behov for å varsle vektere på grunn av truende pasienter. At systemet også kan brukes for å sikre babyer, er en positiv bieffekt, sir prosjektleder for EL/IKT ved Nye Ahus, Karl Otto Jansen til TU.no.

Det er Securitas Systems AS som har den tekniske totalentreprisen for sikkerhetsanlegg ved sykehuset. Overfallsanlegget skal ha hele det nye sykehuset som dekningsområde.

Logisk system

Systemet er radiobasert, og benytter RFID-brikker som identifikasjon.

– Ved å bruke passive brikker vil det alarmere når du forlater en spesiell sone. Du kan også utstyre mor og barn med hver sin brikke, og legge inn logikk i systemet. Da kan mor og barn fritt forlate sonen sammen, men dersom barnet passerer grensene alene, går alarmen, sier Jansen.

Han understreker at ikke alle nyfødte vil bli utstyrt med RFID-brikker.

– Dette blir et tilbud for dem som ønsker det eller trenger det av spesielle årsaker. Sykehuset har ikke besluttet å innføre dette som en "babyalarm", så det blir ikke et system for alle barn, sier Jansen.

Utstyrssporing

Nye Ahus har kjøpt inn 100 passive brikker i første omgang. I tillegg til tilbudet ved fødeavdelingen, vil de bruke disse brikkene til å spore teknisk utstyr som lånes rundt til forskjellige avdelinger.

Enten det er en baby eller en oksygenmaskin som er på avveie, så vil RFID-brikken bli nøyaktig lokalisert innen sykehusets vegger. Det er heller ingen vits i å prøve og rive den av: Da går alarmen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.