IKT

Avslørt av et kort

AVSLØRT:Et radio/radarbasert ID-kort gjør at du via triangulering alltid kan lokaliseres. FOTO: LPS
AVSLØRT:Et radio/radarbasert ID-kort gjør at du via triangulering alltid kan lokaliseres. FOTO: LPS

Ny sensorteknikk gjør kortet mulig.

Engelske Ubiscience Ltd er spesialorientert mot lokaliseringssystem. Nå er systemet installert påCambridge University i England og på Illinois University i USA.

Systemet bruker ifølge produktutviklingssjef Pete Steggles ultrabredbånd radioteknikk (UWB) og kan finne deg med femten centimeters margin.

Teknikken brukes som et alternativ til vanlig radiofrekvensteknikk (RF) og infrarødesensorer. Dette gjør man fordi UWB tillater laveffekts signaloverføring over korte distanser, uten de forstyrrelser som RF gjerne fører til.

Dissen forstyrrelsene – som oppstår når RF kastes tilbake fra elementer i bygningen –gjør det vanskelig å få tilstrekkelig finhet i sporingen.

UWB har så kort bølgelengde slik at det er lettere for systemet å filtrere ut forstyrrelser. Infrarød er et problem fordi teknikken krever uhindret siktelinje mellom objekt og sensor.

UWB går gjennom vegger, dører og vinduer uten problemer. Personer som sal lokaliseres må bære en kredittkortstor ID-brikke kalt Ubitag.

I bygningen installeres sensorer i en tetthet av 25 på 1000 kvadratmeter. Sensorene kommuniserer med brikken via UWB og søker et radarbasert svar.

Disse sendes hele tiden ut fra brikken, med gitte intervaller.

Brikkens lokalisering blir så beregnet via enkel triangulering mellom de tre nærmeste sensorene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.