IT

Avslører skjeling med mobiltelefon

Norsk optiker først ut.

Tester: Optometrist Erik Robertstad i Interoptik Holt i Tønsberg er den første her i landet som bruker det nye kameraet når han tester om barn skjeler. Det gjør det mye enklere å avsløre feil i øynenes stilling samtidig som det gjør at man får like og konsistente svar på testene.
Tester: Optometrist Erik Robertstad i Interoptik Holt i Tønsberg er den første her i landet som bruker det nye kameraet når han tester om barn skjeler. Det gjør det mye enklere å avsløre feil i øynenes stilling samtidig som det gjør at man får like og konsistente svar på testene. Bilde: Interoptik Holt
14. mai 2014 - 18:56

Det er svært viktig å avsløre skjeling hos barn. Dette er den viktigste grunnen til at barn blir svaksynte på ett øye.

Er det mye er det lett å se, men skjeling kommer i alle varianter og trenger ikke være lett å avsløre. Verdien av å kunne stille riktig diagnose slik at lidelsen kan behandles er stor.

Blir ikke skjeling behandlet kan det resultere i lesevansker og yrkesbegrensinger.

Favorittøye

Skjeling gjør at barn ubevisst velger et favorittøye. Det går på bekostning av det andre, som utvikler seg dårligere og blir svaksynt.

Rundt fire prosent av barn i førskolealder skjeler. Det vil si at øynene ikke peker mot samme punkt. Dersom lidelsen går under helsevesenets radar og ikke behandles, vil hjernen etter hvert ignorere synsinformasjon fra det øyet som skjeler, og da har vi det som kalles amblyopi.

Det er hjernens forsvar mot å se dobbelt, men det reduserer også synsfeltet. Mellom tre og fire prosent av befolkningen lider av amblyopi og i alderen rundt 20 er det den største årsaken til synstap.

Ti ganger mer enn alle andre årsaker til sammen.

Les også: Denne lar deg sjekke hvor mange kalorier det er i maten

Må tas ved roten

På et tidspunkt er det for sent å behandle skjeling og amblyopi. Det må gjøres mens hjernen er «plastisk», og det er før man er rundt ti år gammel.

Etter det kan ikke hjernen lenger danne de nerveforbindelsene som trengs for at hjernen skal gjenoppta synsinformasjonen fra det øyet som har skjelt.

Når barn er mellom fire og fem år blir de kontrollert på helsestasjoner og synstesting hører med. Dessverre er det vanskelig å avsløre små skjelevinkler på barn i denne alderen, som gjerne har vanskeligheter med å rette blikket mot et objekt lenge nok.

Det å observere skjeling, og derigjennom stereosynet, er subjektivt.

Les også: Snart kan du få behandling hos fastlegen over internett

Avansert programvare: Programvaren Volk Eye Check i mobiltelefonen kan ut fra pupillenes posisjon, refleksen i pupillene og flere andre anatomiske parametere regne ut vinkelen mellom øynene.
Avansert programvare: Programvaren Volk Eye Check i mobiltelefonen kan ut fra pupillenes posisjon, refleksen i pupillene og flere andre anatomiske parametere regne ut vinkelen mellom øynene.

Mange grunner til skjeling

Det er mange årsaker til at barn skjeler. Det kan skyldes langsynthet på begge øyne, slik at de må vri seg innover når barnet skal fokusere på noe nært. Det kan behandles med briller.

En annen årsak er at det er forskjell på øynene på grunn av skjevheter i hornhinnen. Det er heller ikke alltid man finner årsaken til skjelingen. Hvis skjelingen er et faktum, må man oppheve den såkalte suppresjonen hjernen har utviklet ved å slutte å lytte til det skjelende øyet.

I tillegg til briller består ofte behandlingen av å isolere det ene øye med lapp, eller å operere øyets muskelfester.

Graden av skjeling måles i såkalte prismedioptrier, der en prismedioptri er en centimeter feil fokus per meter. En ufaglært person vil kunne se at et barn med en prismedioptri på mellom 8 og 10 skjeler.

Selv fagfolk som er trent til å observere barn kan i beste fall observere prismedioptrier ned mot 3 til 4, men det er avhengig av at barnet samarbeider.

Dessverre gjør både øyeleger og optikere feilvurderinger når de stiller diagnoser om skjeling. Det antas at det gjøres flere feilvurderinger på yngre barn enn de eldre.

Les også: Dette kameraet er 200 mikrometer stort

Skjelekamera: Selve skjelekameraet er en hybridmodell mellom et kompaktkamera og en mobiltelefon. Det kan ta svært gode bilder og kan kjøre programvaren som er utviklet for å avsløre skjelingen.
Skjelekamera: Selve skjelekameraet er en hybridmodell mellom et kompaktkamera og en mobiltelefon. Det kan ta svært gode bilder og kan kjøre programvaren som er utviklet for å avsløre skjelingen.

Volk Eye Check

Det å utvikle et instrument som er lett å bruke har vært et mål for å redusere problemet med skjeling.

Nå kan en engelsk forskergruppe i Cambridge ha funnet løsningen, og som så ofte i dag involverer den noe så vanlig som en mobiltelefon.

Selv om denne telefonen ikke er den vi finner i telebutikker flest.

– Utfordringen har vært å kunne observere små vinkler mellom øynene på en objektiv måte som kan brukes på helsestasjoner og til å kontrollere resultater. Med et slikt mobilkamera kan vi sette det foran barnet og vise et smileansikt. Da vil barna fokusere blikket på smilefjeset slik at vi kan ta et bilde av dem med blits. Vi bruker en taiwansk mobiltelefon med et ganske stort kamera og programvaren Volk Eye Check til dette, sier optometrist hos Interoptik Holt i Tønsberg, Erik Robertstad.

Han er den første som prøver ut den nye metoden utenfor det engelske forskningsmiljøet som har utviklet teknologien og som har testet ut mobilkameraet på barn.

Robertstad har tidligere arbeidet med barn og syn i London.

– Det å bruke en slik kameramobil forenkler diagnosearbeidet veldig. Med unntak av kameraet er det en ganske vanlig mobil som er utstyrt med et batterideksel påmalt et smilefjes. Det som er avansert her er programvaren. Den er utviklet av en matematiker i Cambridge og selskapet Iris Medical Technologies i England.

Robertstad tror den snart er klar til rutinemessig bruk.

Les også:

Visste du at øret har innebygget hørselvern?

Tre veier til bedre syn

Derfor blir synet dårligere etter 40  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.