OLJE OG GASS

Avhopper med krass kritikk av Statoil-ledelsen

FÅR KRITIKK: Helge Lund og Statoil-ledelsen får hard kritikk fra avgått hovedverneombud.
FÅR KRITIKK: Helge Lund og Statoil-ledelsen får hard kritikk fra avgått hovedverneombud. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
12. feb. 2011 - 13:41

Han mener ledelsen dekker over alvorlige hendelser og ignorerer kritikk.

Les også: Hovedverneombud trekker seg

I en kronikk i Aftenposten skriver Owe Ingemann Waltherzøe, som nylig trakk seg som hovedverneombud, at «ledelsen velger å se alle uønskede hendelser som enkelthendelser eller ren sabotasje. Noen (rosa) rød tråd ser man ikke».

Waltherzøe er sterkt kritisk til at Statoil er i ferd med å omorganisere seg etter en amerikansk modell, hvor han mener viktig kompetanse i bedriften kuttes.

Les også: – Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

– Blind lojalitet

«Helge Lund omgir seg med ukritiske ja-mennesker som får det for seg at det å være lojal er det samme som for enhver pris å beskytte den store, udødelige leder mot dårlig nytt eller kritikk. Det som oppfattes som illojalitet eller kritiske røster, slås hardt ned på,» skriver han.

Hovedverneombudet gikk av i etterdønningene av en nestenulykke på Gullfaks C i fjor. Petroleumstilsynet uttalte torsdag at de ikke er fornøyd med petroleumsnæringens evne til å lære av egne feil.

De krever svar fra Statoil om hvorfor tiltakene etter en lignende nestenkatastrofe i 2004 ikke har hatt ønsket effekt på Gullfaks, men tilsynet har understreket at de mener det er trygt å jobbe på feltet.

Les også: Vurderer å kreve stenging av Gullfaks

– Utilgjengelig ledelse

Waltherzøe mener Statoils meldinger om nedgang i alvorlige ulykker delvis kan forklares med nye rutiner hvor hendelser som før var regnet som røde, nå blir betegnet som grønne.

Han mener også ledelsen sår splid mellom arbeidstakerorganisasjonene og har et system hvor det er vanskelig for enkeltindividet å ta kontakt oppover i organisasjonen.

«Som i læreboken, gjør toppledelsen seg utilgjengelig, nås bare via e-post. Nedbemanning på grasrota finansierer ansettelser høyere opp i næringskjeden. Syndebukker skal pekes ut på lavest mulig nivå,» skriver han.

Les også: – Statoil-ansatte har mistet tilliten til Helge Lund

Og: Gullfaks-arbeidere frykter for livet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.