Australia kvitter seg med sin omstridte karbonskatt. (Bilde: Colourbox)

KARBONSKATT

Australia avvikler omstridt karbonskatt

Miljøbevegelsen og opposisjonen raser.

Med 39 mot 32 stemmer besluttet Senatet å avvikle skatten, som den forrige sosialdemokratiske regjeringen innførte i 2012 for å få ned de store utslippene av klimagasser fra kullkraftverk og gruveindustrien.

Erstattes med insentivordning

Australia er blant landene i verden som har høyest utslipp av drivhusgasser per kapita, men statsminister Tony Abbott har gjentatte ganger benektet at klimaendringene er resultat av menneskelig virksomhet.

Miljøbevegelsen i Australia raser mot vedtaket som var et av de viktigste valgløftene til den konservative Abbott før valget i fjor.

Abbott sier skatten ikke gjorde annet enn å undergrave økonomien og australske borgeres levestandard, og at han heller vil innføre en insentivordning direkte til forurenserne for å få ned utslippene.

Les også: Regjeringen vraket miljørådgiverne som skulle hjelpe kommunene å handle miljøvennlig

– Baklengs inn i framtiden

Den uavhengige organisasjonen Climate Action Tracker mener imidlertid at en slik linje vil øke Australias utslipp med 12 prosent i stedet for å redusere dem med 5 prosent, slik karbonskatten ville gjort.

Arbeiderpartilederen Bill Shorten sier at Abbott setter Australia i forlegenhet.

– Tony Abbott tar Australia baklengs inn i framtiden, mens resten av verden går framover. Alle Australias handelspartnere tar seriøse skritt når det gjelder klimaendringer, påpeker han.

Les også:

Kvoteekspert: – Tull at utslippskutt i Norge gir økte utslipp andre steder

Norsk petroleum kan få klimasmell

Slik skal de lage flydrivstoff av søppel  

Nordens største elbilkonferanse
Få med deg «Nordic EV Summit 2017» tirsdag 7. februar.
Union Scene, Drammen, Norway.