KRAFT

Auke Lont ny Statnett-sjef

NY JOBB: Econ-direktør Auke Lont, blir ny konserndirektør i Statnett.
NY JOBB: Econ-direktør Auke Lont, blir ny konserndirektør i Statnett. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
13. okt. 2008 - 12:22

Auke Lont er pekt ut til å ta over roret når Statnett-sjef Odd Håkon Hoelsæther fratrer konsernsjefstillingen på nyåret.

Lont er utdannet sosialøkonom, kommer fra stillingen som direktør for analyseselskapet Econ Pöyry, og har mer enn 20 års erfaring fra olje- og gassindustrien.

Han er født og oppvokst i Nederland, men har bodd i Norge siden 1981.

Kompetente søkere

– Vi har hatt svært mange interessenter til denne stillingen. Vi har vært i en luksussituasjon med godt kvalifiserte folk både internt og eksternt. Vi har lagt vekt på at energifeltet er inne i en utvikling som representerer både muligheter og trusler, og et behov å kunne se inn i framtiden, sier Statnetts styreleder Bjarne Aamodt.

Med bakgrunn i Naturkraft, Statoil og Econ, mener Aamodt at de ikke kunne funnet en bedre kandidat til å overta ledelsen etter Hoelsæther.

– Å bidra til å ta riktige beslutninger, gode lederegenskaper, internasjonal erfaring og kunnskap om energisektoren har vært avgjørende kriterier, og disse kriteriene fyller Lont på en utmerket måte, mener Aamodt.

Ny agenda

Innfasing av ny fornybar energi i strømnettet blir en av de viktigste arbeidsoppgavene framover, tror den nye konserndirektøren.

– Det er for tidlig å komme med en programerklæring. Når det er sagt, har hele Europa fornybar energi på agendaen, det er forventet en stor omstilling til fornybar energi. Etter mitt syn er det behov for store investeringer dersom dette skal skje, ikke minst innenfor vindkraft, sier Lont.

Variert bakgrunn

Etter at Lont kom til Norge, har han blant annet vært forskningsassistent ved Norges Handelshøyskole i Bergen og hatt flere stillinger innen naturgass i Statoil innen han ble administrerende direktør for Naturkraft.

I 1999 dro han til Sør-Afrika for Econ, før han igjen var innom Statoil i fire år, som direktør for Nordisk Energi. I 2005 ble han administrerende direktør i analyseselskapet Econ Pöyry.

Kårstø og Kollsnes

Lont legger ikke skjul på at blant annet hans fire år lange fartstid som sjef for Naturkraft fra 1994 til 1999, og arbeidet med gasskraftverkene Kårstø og Kollsnes, har gitt hans arbeidserfaring en politisk dimensjon.

– Jeg har jobbet i skytsfeltet mellom marked, politikk og økonomi. Til tider har det kanskje vært vel mye politikk og lite økonomi, sier Lont med et glimt i øyet.

– I Statnett er det en god blanding av disse ingrediensene, hvor også utviklingen utenfor Norge er interessant, sier Lont.Alder

Odd Håkon Hoelsæther ga beskjed om at han trekker seg tidligere i år. Han karakteriserer sin avgang som naturlig.

Les også:

– Jeg er 64 år, og arbeidsavtalen min gir meg mulighet til å fratre ved denne alderen. Jeg var kommet til et veiskille, 17 år i sjefsstolen er veldig lenge, og jeg følte nå at det var riktig at en annen tok min plass i sjefsstolen. Så lite dramatisk er dette, sa Hoelsæther på en pressekonferanse i formiddag.

NorNed-kabelen åpnet

Frykter et nytt Midt-Norge i Finnmark

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.