MOTOR

Audi-sjefen pågrepet i Tyskland

Toppsjefen mistenkt for bedrageri.

Audi-sjefene Michael Dick (t.v) og Rupert Stadler under en pressekonferanse i Frankfurt i 2009.
Audi-sjefene Michael Dick (t.v) og Rupert Stadler under en pressekonferanse i Frankfurt i 2009. Bilde: Per Erlien Dalløkken
18. juni 2018 - 11:31 | Endret 18. juni 2018 - 13:29

Audis administrerende direktør Rupert Stadler er pågrepet i Tyskland i forbindelse med etterforskningen av utslippsskandalen.

Påtalemyndigheten i München opplyser at Stadler ble pågrepet mandag morgen. Audi-sjefen er under etterforskning for blant annet bedrageri i forbindelse med dieselskandalen.

Mandag formiddag avgjorde en dommer at Stadler forblir i politiets varetekt inntil videre, opplyser både Audis morselskap Volkswagen og påtalemyndigheten.

Audi har utover det å bekrefte pågripelsen ikke gitt detaljer, men understreker i en uttalelse at Stadler er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Påtalemyndigheten gikk til det skritt å pågripe Stadler fordi de fryktet han ville prøve å unngå straffeforfølgelse, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPAs kilder.

Ransaket bolig

Mandagens pågripelse skjer etter at Stadlers bolig ble ransaket av påtalemyndigheten i delstaten Bayern forrige uke.

Det var i 2015 at Audis morselskap Volkswagen innrømmet å ha utrustet bilene sine med en spesiell programvare laget for å lure utslippstester. Amerikanske myndigheter oppdaget programvaren, som var plassert i millioner av biler for å pynte på miljøskadelige utslipp fra dieselmotorer.

Siden er det avdekket lignende praksis hos en rekke andre tyske bilprodusenter. I februar i år utførte tysk påtalemyndighet razzia hos flere tidligere styremedlemmer i Audi i forbindelse med granskingen av skandalen.

Flere mistenkte

Totalt 20 personer er mistenkt i forbindelse med etterforskningen av Audis utslippsjuks. Påtalemyndigheten mener at Audi har solgt minst 210.000 biler med programvaren i USA og Europa siden 2009.

Morselskapet Volkswagen har allerede innrømmet straffskyld for lovbrudd i USA, der to Volkswagen-sjefer er dømt til fengsel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.