OLJE OG GASS

Åtte land skal få opp tempoet i Arktis

Norge står i spissen for nytt økonomisk råd.

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass går nå i bresjen for å få tempo i utbygginger i arktiske strøk. Foto: Sintef
Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass går nå i bresjen for å få tempo i utbygginger i arktiske strøk. Foto: Sintef
8. sep. 2014 - 16:43

Det har i lengre tid pågått debatt om man skal bygge ut olje- og gassreserver i norsk del av Barentshavet og i arktiske strøk.

Både økonomi-, sikkerhets- og miljøstemmene har blitt hørt, og problematikken ble sist aktualisert gjennom Statoils utspill om at det ikke finnes noen garanti for at Johan Castberg-funnet blir bygget ut.

Nå har Russland, Finland, Sverige, Island, Danmark, USA, Canada og Norge gått sammen om å grunnlegge Arctic Economic Council (AEC), et økonomisk råd som skal være en pådriver for næringsmessig aktivitet i Arktis.

Rådet springer ut av Arktisk råd, der de åtte landene er medlemmer, og sekretariatet skal etableres i Tromsø.

Les også: – 2-4-ordningen vil ikke fungere i Arktis

Mange parter

Det er bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass som skal etablere sekretariatet, og både NHO Reiseliv, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund, Rederiforbundet og Norsk Industri jobbet sammen om etableringen.

Administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass sier i en pressemelding at det økonomiske rådet er viktig for flere enn oljebransjen.

– Med utgangpunkt i de fire viktigste fremtidsnæringene i Arktis har dette både i internasjonal og nasjonal sammenheng vært en suksess så langt. Olje og gass, maritime næringer, turisme og fiskeri vil være hjørnesteinene i arbeidet med å utvikle næringslivet i Arktis i mange tiår fremover fra norsk side. Vi håper at vi har vært med å skape grunnlag for et Arktis hvor det både skal være noe å leve av på samme tid som man lever for Arktis, sier hun.

Arktisk samarbeid

Utenriksminister Børge Brende tror også rådet blir viktig fremover.

– Gjennom etableringen av AEC vil spørsmål knyttet til næringsutvikling komme høyere på dagsordenen i Arktisk råd. I Norge har vi god erfaring for at samarbeid mellom politikk og næringsliv gir gode resultater, ikke bare for økonomisk utvikling, men også for miljøet og klimaet. Når sekretariatet nå legges til Tromsø ligger alt til rette for at vi kan oppnå dette også i det arktiske samarbeidet, sier han.

Les også: Disse værfenomenene gjør Barentshavet svært vanskelig for oljeindustrien

Skeptisk

Nestleder Kari Elisabeth Kaski i miljøorganisasjonen Zero sier til Teknisk Ukeblad at hun er skeptisk til etableringen.

– Jeg tenker to ting når jeg hører dette. For det første er det positivt å opprette et næringsråd for Arktis. Det er et kjempepotensial for økt sysselsetting og flere arbeidsplasser i nord. Problemet er at dette er dominert av olje og gass, noe det er tydelig at man skal prioritere. Man sliter jo med å få fortgang i arktiske olje- og gassprosjekter, så jeg skjønner at det blir startet opp. Problemet er at det er veldig usannsynlig at de arktiske prosjektene er forenlig med togradersmålet, sier hun.

– Jeg tenker to ting når jeg hører dette. For det første er det positivt å opprette et næringsråd for Arktis. Det er et kjempepotensial for økt sysselsetting og flere arbeidsplasser i nord. Problemet er at dette er dominert av olje og gass, noe det er tydelig at man skal prioritere. Man sliter jo med å få fortgang i arktiske olje- og gassprosjekter, så jeg skjønner at det blir startet opp. Problemet er at det er veldig usannsynlig at de arktiske prosjektene er forenlig med togradersmålet, sier hun.Nestleder Kari Elisabeth Kaski i Zero. Peder Qvale

Kan bli en tabbe

– Det kan potensielt bli en feilslått etablering med tanke på at rådet kommer til å lobbe for prosjekter som ikke har livets rett hvis man vedtar å nå togradersmålet. Denne olje- og gassrettingen kan altså bli en tabbe, mener Kaski.

AEC skal frem til kommende vår ledes fra kanadisk side.

Sekretariat i Tromsø skal finansieres av norsk næringsliv i tett samarbeid med Utenriksdepartementet.

Les også:

25 prosent av all uoppdaget olje i verden kan ligge bak iskanten

Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige

Dette kan bli de nye subsealøsningene i Arktis

Barentshavet var oljeindustriens nye lekeplass. Nå utsettes prosjekter og funn leveres tilbake  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.