INDUSTRI

Atomenergibyrået anbefaler flere tiltak for å bedre sikkerheten ved atomreaktoren på Kjeller

IFE pa Kjeller  Reaktortarnet med to kjoletarn
IFE pa Kjeller Reaktortarnet med to kjoletarn Bilde: Scanpix
11. okt. 2017 - 13:42

NTB har oppdatert og utvidet saken: Påstand om at internasjonale regler brytes er fjernet.

Sikkerheten ved atomreaktoren på Kjeller i Akershus kan bli bedre. Det internasjonale atomenergibyrået anbefaler flere tiltak etter å ha sett på forholdene.

Ekspertgruppen som har vært på Kjeller, understreker at den tekniske sikkerheten ved reaktoren er god, og at det er en sterk sikkerhetskultur ved Institutt for energiteknikk (IFE).

Likevel er det behov for forbedringer på områder knyttet til trening og kvalifisering, sikkerhetsdokumentasjon, strålingsbeskyttelse og driftsinstrukser, mener gruppen som har sett på forholdene på oppfordring fra IFE selv.

Blant annet anbefaler gruppen å ytterligere utvikle og forsterke sikkerhetskulturen ved instituttet, at rolle- og ansvarsforhold blant dem som jobber med driften av reaktoren blir tydeligere, og at det oppnevnes en person med særskilt ansvar for å overvåke stråling.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) anbefaler også at sikkerhets- og driftsdokumenter gjennomgås og eventuelt oppdateres, samt at den eksisterende strålingsovervåkingen forbedres.

IFE: – Vi er i gang

– I anbefalingene peker de hovedsakelig på behov for å forbedre rutiner og ledelsessystemer. Anbefalingene stemmer godt overens med forbedringer vi selv har identifisert, og som vi er i gang med, sier administrerende direktør Nils Morten Huseby ved IFE.

Han hevder den åtte personer store ekspertgruppen fra Det internasjonale atomenergibyrået har kommet med færre anbefalinger enn hva som er vanlig ved slike gjennomganger, og at gruppen ikke har sett noe som tilsier at IFE ikke kan få ny konsesjon for reaktoren på Kjeller.

– Alle anbefalingene fra IAEA må gjennomgås med Statens strålevern for å sikre at de er i tråd med nasjonale lover og forskrifter som forvaltes av Statens strålevern, skriver IFE i en epost til NTB.

Bellona: – Drepende kritikk

Bellona har i en årrekke vært kritisk til atomreaktoren og avfallsproblemene. Daglig leder Nils Bøhmer finner situasjonen langt mer alvorlig enn hvordan Huseby framstiller den. Kritikken er drepende, spesielt i lys av at Statens strålevern har hatt skjerpet tilsyn med instituttet på grunn av dårlig sikkerhet, uttaler han i en artikkel på Bellonas nettsted.

– Det er alarmerende at både Statens strålevern og IAEA har påpekt en rekke av disse punktene tidligere. Og at listen med mangler er såpass omfattende. Det listes opp over 30 mer eller mindre alvorlige punkter som må rettes opp i, sier Bøhmer til NRK.

Det er to atomreaktorer i Norge. Den andre ligger i Halden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.