MOBIL

Asus lanserer Hulken-tablet

Fem prosessorkjerner og 12 timers batteritid.

9. nov. 2011 - 09:03
Vis mer

Vi hadde ikke nevneverdige problemer med å bli veldig glade i Asus EEE Pad Transformer da vi testet den i sommer, og nå er spesifikasjonene for oppfølgeren, Transformer Prime, ute av skapet.

Og her snakker vi rå maskinvare.

Nvidia Tegra 3

Det mest oppsiktsvekkende med den nye Asus-tableten er maskinvaren, da Transformer Prime blir først ut med å ta i bruk Nvidias nyeste systembrikke, Tegra 3 (ofte omtalt som Kal-El).

LES OGSÅ: Nvidia med fire kjerner til høsten

Og her har Nvidia slengt inn prosessorkjerner i hytt og pine. Du får ikke bare fire Cortex A9-kjerner som yter 1,3 GHz - du får også en "støttekjerne". Også denne er en A9-variant, men klokkefrekvensen er begrenset til 500 MHz.

Poenget med den siste kjernen er utelukkende strømsparing. Den kan ikke kjøres parallelt med hovedkjernene, og er kun ment å drive lette bakgrunnsoppgaver når du ikke bruker tableten. Den kan i bunn og grunn sammenlignes med en startmotor som holder viktige, men lette bakgrunnsprosesser i gang mens tableten er i hvilemodus.

Og strømstyring er generelt et punkt Nvidia har fokusert på når de har utviklet Tegra 3.

I motsetning til i forgjengeren, altså Tegra 2 (LG Optimus 2X, Motorola Atrix), kan strømmen til hver enkelt kjerne kuttes uavhengig av hverandre, slik at du aldri vil ha flere kjerner i bruk enn det du har behov for. Dette skal gi Tegra 3 et like lavt, eller til og med lavere - strømforbruk enn forgjengeren.

Ansvaret for strømforbruket ligger imidlertid ikke bare hos Nvidia. Vel så viktig er det at operativsystemet og tilhørende programvare er optimalisert for å bruke den kraften som trengs.Kobler du til dette tastaturet får du seks timer lenger brukstid.

Transformer Prime har for øvrig en svært bra, oppgitt batteritid, og skal ha en brukstid på 12 timer uten tilbehør. Batteritiden økes til 18 timer om du kobler den til tastatur-dokken (må kjøpes utenom), som har eget batteri.

På ytelsesfronten sier det seg selv at Transformer Prime hever listen et par hakk. Tegra 3-brikken skal ha fem ganger høyere ytelse enn forgjengeren, og når du kan presse ut 4 x 1300 MHz vil det ikke være maskinvaren det står på fremover. Grafikkbrikken har også blitt oppgradert. Her finner du nyeste generasjon av GeForce-maskinvaren, som i seg selv har hele 12 kjerner (den som står i Tegra 2 har 7).

Arbeidsminnet er for øvrig på 1 GB, altså det samme som Samsungs kraftigste tablet, Galaxy Tab 10.1.

10,1-tommer

Skjermen i Transformer Prime er en 10,1-tommers LCD (IPS+) med en lysstyrke som skal gå opp til 600 NIT. Oppløsningen er på 1280 x 800, altså det samme som Samsungs toppmodell.

Foran skjermen finner du Gorilla Glass, så her skal det mye til for å ripe opp saker og ting.

Tableten leveres i to forskjellige varianter, der den ene har 32 GB interminne mens den andre har 64 GB. Såvidt vi kan forstå er dette det eneste som skiller de to utgavene.

Prime har også fått to kameralinser. Hovedkameraet sitter på baksiden, og tar bilder i åtte megapikslers oppløsning og filmer i 1080p. Du finner også et frontkamera som tar bilder i 1,2 megapiksler.

Designperle

Det er ikke bare maskinvaren og skjermen i Asus Transformer Prime som er oppgradert siden sist. Designen er av en helt annen verden. Her får du en tablet smidd i aluminium, og Asus har virkelig gjort en bra jobb med å komprimere saker og ting. Prime er nemlig ikke mer enn 8,3 mm tykk (uten tastatur-dokk, selvfølgelig) og veier knappe 586 gram.

Ice Cream Sandwich før jul

Transformer Prime er foreløpig utstyrt med tablet-varianten av Android, nærmere bestemt 3.2 Honeycomb-utgaven. Den skal imidlertid oppgraderes til Android 4.0 i desember.

LES OGSÅ: Slik er Android 4.0

I videoen nedenfor er fordelene med fem kjerner demonstrert på en Asus Transformer Prime

Kilder: PC World, Phandroid, Asus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.