INDUSTRI

Askeladden konkurs

SLUTT: Familiebedriften Askeladden er konkurs.
SLUTT: Familiebedriften Askeladden er konkurs. Bilde: Asbjørn Goa
Camilla Aadland
13. nov. 2008 - 13:00
Vis mer

I løpet av få dager vil Nordhordland tingrett åpne konkurs mot Henrik J. Askviks Sønner AS, som produserer den kjente båtmodellen Askeladden.

Dermed går en 97 år gammel familiebedrift over ende og 163 ansatte mister jobbene sine, skriver NA 24.

Mye på en gang

– Dette er en gammel familiebedrift. Det er tungt å være den generasjonen som gjør det slutt, sier Georg Askvik til NA24. Sammen med sin bror Henrik eier han to tredeler av båtprodusenten.

Finanskrisen stoppet pengestrømmen fra banken samtidig som privatkundene utsatte sine båtkjøp. I tillegg fikk båtforhandlerne problemer med å betale Askeladden pengene de skyldte.

I oktober solgte Askeladden kun for 2,5 millioner kroner, mens normalomsetningen for måneden er rundt 15 millioner.

170 millioner i gjeld

Onsdag kveld vedtok styret i bedriften og gjeldsnemnden at det ikke var mulig å løse problemene ved gjeldsordning. I morges fikk tingretten innstillingen fra gjeldsnemnden. Dermed vil det i løpet av få dager bli åpnet konkurs, skriver NA24.

Oversikten gjeldsnemnden har utarbeidet viser at Askeladden har en samlet gjeld på 170 millioner kroner. 120 millioner er pantsikret.

Overskudd de siste årene

Askeladden har ikke gått med underskudd siden 2002, og har de fire siste årene et samlet overskudd før skatt på 72 millioner kroner.

Direktør Henrik J. Askvik hadde lenge et håp om å unngå konkurs.

– Vi prøver å se ut av vinduet, om det er lys der, men det er begrenset i øyeblikket. De neste 12 månedene blir veldig utfordrende, så får vi håpe og tro at man begynner å se bevegelse i riktig retning, sa han til Teknisk Ukeblad tidligere i høst.

Etterpåklokskap

Da han ble spurt om ledelsen kunne tatt grep for å forhindre situasjonen, svarte han dette:

– Vi kunne kanskje hatt en litt annen struktur, men i realiteten er det ikke enkelt å beskytte seg mot en slik finanskrise vi opplever nå. Når jeg ser tilbake med fasiten i hånden, kunne vi kanskje foretatt strukturelle grep, som kunne gitt en annen posisjon. Jeg må være ærlig nok til å innrømme det. Men etterklokskapen er jo en eksakt vitenskap.

– Et nasjonalt tap

Stortingsrepresentant og leder for Hordaland Ap, Per Rune Henriksen håper på oppkjøp av Askeladden, slik at driften kan føres videre.

- Jeg håper investorer i Bergens-regionen ser det langsiktige potensialet i virksomheten slik at Askeladden som et nasjonalt varemerke kan fortsette å leve, sier han.

Han synes det er leit at bedriften har gått konkurs.

- Dette er trist for de ansatte og for familiebedriften. Men det også trist for hele regionen og for båtfolket i Norge. Tusenvis av nordmenn har hatt og har en askeladdbåt. At bedriften nå går konkurs er derfor et stort nasjonalt tap, sier Henriksen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.