BYGG

Asfalt med nanoteknologi og gummi

NYTTIG: I Norge har vi et stort antall veier med dårlig asfalt. Nå spørs det om dansk forskning fører til nye løsninger som også kan benyttes her.
NYTTIG: I Norge har vi et stort antall veier med dårlig asfalt. Nå spørs det om dansk forskning fører til nye løsninger som også kan benyttes her.
Mona StrandeMona StrandeJournalist
12. apr. 2007 - 07:42

Vejdirektoratet i Danmark har startet prosessen med å finne frem til nye typer dekke som skal gjøre trafikken sikrere og mindre støyende, samtidig som det blir billig og holdbart.

Eget seminar

I mai arrangerer de derfor et seminar, hvor alle kan komme med ideer både til nye materialer til veidekket og bransjesamarbeid. Med bedre samarbeid håper de nemlig å kunne spare penger når nye veier skal bygges etter de fortsatt uoppdagede standardene.

Ifølge den danske byggenæringens avis, Dagbladet Licitationen, viser en utregning gjort av Aalborg kommune at prisen på ny asfalt har steget med mellom åtte og 12 prosent på ett år. Derfor er de, og mange kommuner med dem, skeptiske til nye investeringer i veisektoren.

Gummi med lang levetid

Samtidig med seminaret starter det danske vejdirektoratet et forsknings- og utviklingsprosjekt som skal se på nye materialer som dekke på danske veier, og kobles sammen med internasjonal forskning på området.

Sivilingeniør Carsten Bredahl har gjort sine egne tanker før møtet:

- I Japan har vi sett eksempler på veier laget av ren gummi. De er svært støydempende, men holder til gjengjeld bare i et halvt års tid. Vi vil prøve å få et slikt dekke til å holde lenger, så vi kanskje kan bygge veier av gummi i fremtiden, sier Bredahl, ifølge danske Ingeniøren.

Oppretter testveier

Han nevner også nanoteknologi som en mulighet. Da blir utfordringen å få til et veidekke som i tillegg til å lage mindre støy også rengjør seg selv eller lett kan repareres.

Vejdirektoratet legger opp til å ha teststrekninger med forskjellige typer dekke ulike steder i Danmark.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.