BYGG

Asbestisolert rør eksploderte på Fifth Avenue

Brudd på gammelt damprør skapte geysir i sentrum av New York.

En dampsky under høyt trykk slo opp fra gaten da et gammelt rør revnet under Fifth Avenue midt på Manhattan.
En dampsky under høyt trykk slo opp fra gaten da et gammelt rør revnet under Fifth Avenue midt på Manhattan. Foto: Richard Drew/AP/NTB scanpix
20. juli 2018 - 14:25

Et nesten hundre år gammel damprør revnet under bakken midt på Manhattan torsdag og sendte en geysir av varm damp 25 meter opp i været.

Eksplosjonen utløste raskt en asbestalarm, siden røret var isolert med det kreftframkallende stoffet. Det er ikke meldte om alvorlige skader. Fem personer fikk mindre kuttsår, og alle som hadde fått noe nedfall på seg, fikk beskjed om å gå hjem og ta en dusj.

Francis Scott Key-brua i Baltimore har kollapset etter at et 300 meter langt skip traff brua.
Les også

Skal ha kommet ut av kurs

49 bygninger evakuert

Asfaltbiter, jord og stein ble slynget opp i været av det kraftige trykket, og nedfallet spredte seg bredt ut over mennesker, biler og butikker.

Asbestfaren ble raskt avblåst. Borgermester Bill de Blasio sa åtte timer etter eksplosjonen at luften ble klar ganske raskt.

Ingeniører studerer et kart over ledningsnettet på Manhattan for å se hva slags rør det var som hadde revnet. <i>Foto:  Richard Drew/AP/NTB scanpix</i>
Ingeniører studerer et kart over ledningsnettet på Manhattan for å se hva slags rør det var som hadde revnet. Foto:  Richard Drew/AP/NTB scanpix

– Det er ingen asbest å snakke om nå, men redningsmannskapene bruker fortsatt maske og bilene deres må spyles, sa de Blasio.

Det revnede røret hadde en diameter på 50 centimeter. Det skapte et krater på seks ganger fire meter i den berømte paradegaten Fifth Avenue. Hele 49 bygninger ble evakuert i de første timene. Borgermesteren sier at det vil ta noen dager å sjekke og rengjøre de nærmeste bygningene.

Byfullmektig Corey Johansen i New York la i går ut en tweet med film av dampskyen som kom ut av det sprukne røret.

170 kilometer med damprør

Damprør som ekspolderer er ikke uvanlig i New York, skriver NY Times. Byens damprørsystem er det største i verden, nesten 170 kilometer med rør strekker seg under byens gater. Dampen fra rørene sørger for oppvarming og avkjøling av cirka 2000 bygninger.

Damprørinfrasturkturen ble bygget ut tidlig i det 20. århundre for å eliminere forurensing fra skorsteiner og piper på byens mange bygninger. I dag bidrar energikilden til å redusere karbonutslipp og gi byen en renere luft.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram er tydelig på at Norge trenger flere soldater . Bildet er tatt i forbindelse med opplæring av ukrainske piloter i Danmark.
Les også

Varsler tung satsing på Sjøforsvaret

Damp for avkjøling av luft

«Steam Operations» i Selskapet Con Edison driver det store kommersielle fjernvarmeanlegget i New York by.  På sine nettsider forklarer de prinsippet for hvordan damp brukes for å kjøle ned luft.

I store bygninger er det kjølere som fjerner varmen fra væske (vann). Det avkjølte vannet brukes til å kjøle ned og avfukte luften. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Kjølerne avkjøler vannet ved hjelp av to ulike metoder, kompresjon av  og absorpsjonskjøling. Ved begge metoder oppnås fordamping av kjølevæsken ved lavt trykk og kondensering ved et høyere trykk.

Metoden som komprimerer damp bruker en mekanisk kompressor for å skape trykkforskjellen som er nødvendig for å sirkulere kjølevæsken. Ved absorpsjonskjøling fordampes vannet for å gi kjøling og deretter absorberes det av en saltløsning. Varmen fra dampen kan brukes til å koke opp vannet og starte prosessen på nytt igjen. I tillegg til å spare strøm, bruker ikke absorpsjonskjølere kjemikalier som kan skade ozonlaget, som dampkompresjonsmetoden ofte gjør.

Som et klimatiltak tester togselskapet Great Western for tiden batteridrevne tog som skal erstatte dieseltog innen 2040, noe som vil gi betydelig større klimagevinst dersom strømmen til batteriene er utslippsfri.
Les også

Mindre bruk av gass ga lavere britiske utslipp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.