INDUSTRI

Årsaken til Sojuz-havariet oppstod allerede under byggingen av fartøyet

Et Sojuz-fartøy med to astronauter som skulle til Den internasjonale romstasjonen ISS tar av fra Bajkonur-basen i Kasakhstan. Raketten sviktet etter få minutter, og russiske granskere mener nå å ha funnet en årsak.
Et Sojuz-fartøy med to astronauter som skulle til Den internasjonale romstasjonen ISS tar av fra Bajkonur-basen i Kasakhstan. Raketten sviktet etter få minutter, og russiske granskere mener nå å ha funnet en årsak. Foto: Dmitri Lovetsky, AP/NTB Scanpix
1. nov. 2018 - 14:08

Den mislykkede oppskytningen av det russiske Sojuz MS10-fartøyet i oktober skyldtes at en sensor hadde blitt skadd under bygging av oppskytingsraketten.

– Årsaken til at Sojuz FG-bæreraketten sviktet, var at en del ble deformert da romfartøyet ble satt sammen ved Bajkonur Cosmodrome, sier Oleg Skorobogatov, som leder granskningsteamet som er satt sammen etter hendelsen.

Den dramatiske rakettfeilen 11. oktober endte med nødlanding for to astronauter.

Amerikaneren Nick Hague og russeren Aleksej Ovtsjinin skulle til den internasjonale romstasjonen for å foreta reparasjoner. Turen ble imidlertid avbrutt bare få minutter etter oppskytningen fra Bajkonur-basen i Kasakhstan.

Bæreraketten sviktet, og Hague og Ovtsjinin ble utsatt for voldsomme G-krefter da turen tilbake til jorda skjedde i en langt skarpere vinkel enn vanlig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.