Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden

Høster energi fra alger og filtrerer luft.

Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden
Dette er et prisvinnende forslag til Shenzenbuktens nye finansdistrikt ved Hong Kong. Bilde: Urban Future Organization & CR-Design

Cloud Citizen er et futuristisk bykonsept som er utviklet av arkitektselskapet Urban Future Organization (UFO) og CR-design.

UFOs avdeling i Kina har fått hjelp av eksperter innen datadesign og regenerativ design med Chalmers Tekniske Universitet i Sverige.

Nylig har de vunnet førsteprisen i konkurransen Shenzen Bay Super City for konseptet.

Les også: Se Snøhettas nye superbibliotek

En tredje dimensjon

Konkurransen skal ha hatt som vilkår å komme en en plan om et nytt 170 hektars finansdistrikt inkludert tre skyskrapere, kulturelle bygninger og

I stedet for tre enkeltstående skyskrapere, valgte arkitektene å bygge ut en sammenkoblet "megastruktur" som ifølge dem selv vil skape en tredje dimensjon til byen.

Bygget er tiltenkt å kombinere kontor, handel, fritidsaktiviteter og kultur. Det høyeste punktet skal rage 680 meter over bakkenivå.

Les også: Slik skal de beskytte Venezia mot havet

Miljøtiltak

UFO har arkitekter fra mange kanter av verden inkludert Norge og Sverige. Selskapet beskriver seg selv som miljøvernere.

– Cloud Citizen er like mye en strategi for hvordan man skal bygge fremtidens byer slik at de er i stand til å gi tilbake mer til miljøet enn det koster, sier arkitektene på deres nettsted.

Bydelen skal forsøke å knytte bydelene nærmere naturen. Den skal angivelig høste regnvann, produsere strøm fra sol, vind og alger, lagre karbon og filtrere partikler i luften. Dette skal skape vekstvilkår for ville planter og matproduksjonsmoduler i avstengte områder.

– "Himmelparker" fører "himmelinnbyggerne" (cloud citizens) nærmere natur, fritid og sunnere livsstiler, som er en drøm om en ny kinesisk generasjon, skriver UFO.

Les også:

Disse byene synker  

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Så mye har Oslo forandret seg på bare seks år