BYGG

Arkitektene tapte konkurransen om regjeringskvartalet klager på gjennomføringen

– Dette handler ikke om å være dårlig tapere, sier klagerne.

 Tema Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Apdat».
Tema Urbis vant Statsbyggs designkonkurranse med konseptet «Apdat». Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis
8. juni 2018 - 10:41

Fem av arkitektgrupperingene som tapte konkurransen om regjeringskvartalet, har gått sammen om en klage på måten den ble gjennomført på.

Ifølge NRK ble klagen, som er rettet mot Statsbygg, sendt Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) 7. mai i år.

I de fem grupperingene inngår til sammen 19 arkitektkontorer. De hevder vinneren, Team Urbis, hadde en konkurransefordel gjennom å sitte på reguleringsplanen som de andre deltakerne ikke fikk innsyn i, i tillegg til at medlemmer av juryen skal ha jobbet tett med nøkkelpersoner i vinnerteamet om utformingen av denne planen.

– Ikke dårlige tapere

– Dette handler ikke om å være dårlig tapere. Det taler for seg at så mange arkitektgrupper/representanter for grupper, har gått sammen om en klage, skriver advokat Inger Roll-Matthiesen i en epost til NRK på vegne av de fem klagende grupperingene.

Teamleder i Team Urbis, Gudmund Stokke, omtaler det som helt legitimt at de andre teamene sender en KOFA-klage.

– Så får vi se hva KOFA sier når saken er behandlet, utover det har jeg ingen kommentar, sier han til NRK.

Statsbygg har tiden fram til 2. juli med å komme med et tilsvar. En tidligere klage fra grupperingen Team G8+ ble avvist av Statsbygg.

Vant med pyramidebygg

Team Urbis ble i slutten av september i fjor utropt som vinner av konkurransen om å utforme det nye regjeringskvartalet i Oslo, med konseptet «Adapt». Bak Team Urbis står arkitekt- og konsulentkontorene Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen og Per Rasmussen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet følgende: «Det pyramidale bygget på A-feltet ved Johan Nygaardsvolds plass er særdeles godt plassert. Bygget vil gi det nye regjeringskvartalet et samlende uttrykk og et særpreget bygg fra vår tid.»

De nye regjeringsbyggene skal huse 5.700 arbeidsplasser. Av sikkerhetshensyn blir alminnelig biltrafikk inn i området forbudt. Dagens regjeringskvartal fikk omfattende skader av den 950 kilo store bomben som ble detonert 22. juli 2011.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.