BYGG

Arkitekt og tidligere byggesaksleder nekter straffskyld for grov korrupsjon

Ingen av de tiltalte i korrupsjonssaken som startet i Vestfold tingrett tirsdag, erkjenner noen form for straffskyld.

Førstestatsadvokat Esben Kyhring under første dag av korrupsjonssaken mot en tidligere byggesaksleder i Tjøme kommune og en arkitekt i Vestfold tingrett.
Førstestatsadvokat Esben Kyhring under første dag av korrupsjonssaken mot en tidligere byggesaksleder i Tjøme kommune og en arkitekt i Vestfold tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
19. jan. 2021 - 10:20

Både sivilarkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen i tidligere Tjøme kommune svarte benektende da tiltalen mot dem var lest opp dommeren stilte skyldspørsmålet. Korrupsjonssaken startet i Vestfold tingrett i Tønsberg tirsdag morgen. Den skal behandles over snaut fem uker.

Sivilarkitekt Rune Breili er tiltalt for å ha utført tjenester i forbindelse med prosjektering av den kommunale byggesakslederen Harald Svendsens private enebolig i 2010. Svendsen har vært ansvarlig for byggesøknadene til arkitektens firma.

– Grov korrupsjon

– Korrupsjonen er grov, særlig fordi handlingen er forøvd av eller overfor offentlig tjenestemann, står det tiltalebeslutningen som ble tatt ut 30. april 2020 av statsadvokatene ved Økokrim, ifølge Tønsbergs Blad.

Økokrim mener tjenestene skal ha hatt en verdi på om lag 50.000 kroner, men Breilis advokat, Vibeke Hein Bæra, mener at summen er altfor høy.

Hun sier det var snakk om at Breili hadde hjulpet Svendsen med å printe ute det som var hans tegninger til byggesøknaden.

Tolv adresser

Det er ikke spesifisert hvilke motytelser Breili har fått, men dette er ikke nødvendig for at de kan bli dømt for grov korrupsjon. Svendsen har derimot hatt ansvar for en rekke byggesaker for arkitektfirmaet Breili & Partnere AS, som Breili jobbet for.

I tiltalene er 16 adresser nevnt. Breili er involvert i tolv av dem, ifølge NRK.

I strandsonen er det vanligvis ulovlig å bygge nytt. Grunnen er at alle skal kunne gå langs sjøen. Det er derimot åpnet for dispensasjoner, men Økokrim mener Svendsen er ansvarlig for tillatelser gitt i strid med regelverket.

Etter at Harald Svendsen pensjonerte seg fra jobben i kommunen sommeren 2016, var han deltidsansatt i Breili & Partnere AS.

Verken Svendsen eller Breili erkjenner straffskyld i saken.

Siden brexit har forholdet mellom EU og Norge når det gjelder fisk, blitt stadig dårligere.
Les også

Elleve EU-land retter fiskekritikk mot Norge

Privat enebolig

Tjøme kommune slo seg fra 1. januar 2018 sammen med Nøtterøy og ble Færder kommune.

Sørøst politidistrikt startet etterforskning av sakene i 2017. Etterforskningen ble overtatt av Økokrim i 2018.

Økokrim mener Breili utførte tjenester i forbindelse med prosjektering av Svendsens private enebolig i 2010. Svendsen har vært ansvarlig for byggesøknadene til arkitektens firma.

– Tjenestene hadde sammenheng med Svendsens stilling, der han blant annet hadde ansvar for behandlingen av byggesøknader fra arkitektfirmaene Kystutvikling AS og Breili & Partnere MNAL AS, som Breili jobbet for, heter det i tiltalen.

Seks uker i retten

Økokrim mener tjenestene skal ha hatt en verdi på om lag 50.000 kroner, men Breilis advokat, Vibeke Hein Bæra, mener at summen er altfor høy.

Svendsens etterfølger, Hans Petter Abrahamsen, som selv jobbet som daglig leder for Breili & Partnere AS mellom 2011 og 2013, er ilagt forelegg på 15.000 kroner for å ha brutt tjenesteplikten i behandlingen av søknader om bygging i strandsonen. Fordi han ikke har godtatt forelegget, skal også hans sak belyses i retten.

Saken startet i Vestfold tingrett tirsdag og er berammet til å vare i seks uker til 26. februar.

Politiet mener at en utenlandsk statsborger har brutt seg inn i sin egen arbeidsgivers datasystemer. Selskapet ISAR Aerospace Norge holder til på Andøya og produserer bæreraketter.
Les også

Ungarer siktet for å ha kopiert dokumenter fra norsk rakettselskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.