TUMENER

Årets bragd til Farsund

NYE ORDRER: Bedriften i Farsund produserer hjuloppheng og bærerammer til flere av verdens største bilfabrikanter takket være unik støpeteknikk.
NYE ORDRER: Bedriften i Farsund produserer hjuloppheng og bærerammer til flere av verdens største bilfabrikanter takket være unik støpeteknikk. Bilde: Håkon Jacobsen
Tormod Haugstad
15. des. 2011 - 07:04

Farsund Aluminium Casting sto for , i hard konkurranse med fem andre kandidater. Det spesielle med bedriften i Farsund var at den så seint som for to år siden var konkurs.

Fordi noen ildsjeler, med direktør Roger Cockroft i spissen, visste at de satt på en unik teknologi når det gjaldt støping av aluminium, klarte man å få inn nye eiere. Porsche-konsernet som var en av kundene, gikk inn som hovedeier og dermed fikk bedriften et økonomisk fundament for å satse videre.

Bedriften legger vekt på at den økonomiske støtten fra Norges Forskningsråd og Skattefunnordningen har vært viktig for å komme i førersetet med avansert teknologi til noen av verdens største bilfabrikanter.

Norske eksportrettede industribedrifter kjemper en knallhard kamp hver eneste dag for å hevde seg i konkurransen. Dette betyr krisen for Norge , kombinert med i Norge, er en krevende utfordring.

Derfor er det interessant at administrerende direktør og styreleder Roger Cockroft som har jobbet i mange andre land, framhever kompetanse og kreativitet i den norske arbeidsstokken som en suksessfaktor.

Også i fjor fikk bedriften heder ved at den ble tildelt European Aluminium Reward for sine produkter til bil- og transportsektoren.

Bedriftseventyret i Farsund bryter med statistikk som viser at trenden for produkt- og prosessinnovasjoner i norsk næringsliv er svakt nedadgående, spesielt innen mindre industribedrifter.

De seks kandidatene til årets ingeniørbragd kunne alle vært verdige vinnere. Men fagjuryen var samlet om at slaget sto mellom tre av bedriftene. Utenom Unik støpeteknologi var det Supergyro i lommeformat og oljeselskapet Drevet av tro, håp og guts som fant fram til kjempefunnene Aldous og Avaldsnes i Nordsjøen.

Statoil og Aker Solutions var også nominert med sitt Statoil og Aker Solutions' sjumilssteg under vann på Åsgard, men juryen var enig om at de kan bli en god kandidat også neste år når anlegget har vist sin kapasitet i produksjon.

Alle suksessbedrifter er avhengig av noen viktige forutsetninger for å lykkes. Farsund Aluminium Casting hadde kompetanse og kunder, men manglet kapital. Derfor var Porsches investering nødvendig.

Samspillet med Alcoa som forsyner bedriften med superrent aluminium rett fra smelteverket, samt billig kraft, gir grunnlag for unik teknologi og lave kostnader. Bedriftene utnytter hverandre, slik vi ser eksempler på i andre vellykkede klynger.

Men det viktigste i enhver bedrift er de ansatte og deres kunnskap. Vi gratulerer.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.