KARRIERE

Arbeidstillatelse i ekspressfart

12. nov. 2007 - 12:28

Blant de omkring 120.000 polakkene som er i Norge, er ikke mer enn en tredel av dem registrert som skattebetalere.

– Vi må få slutt på den svarte økonomien og gi utlendinger som vil jobbe i Norge, en lettere vei mot et hvitt arbeidsliv, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hun deltok mandag morgen på åpningen av Landets servicesenteret for utenlandske arbeidstakere, plassert vegg i vegg med ligningskontoret på Tøyensenteret i Oslo.

Olja lyn

På rad og rekke sitter saksbehandlere fra politi, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Utlendingsdirektoratet. De skal sørge for å sikre Norge lovlig og registrert arbeidskraft.

Her kan utenlandske arbeidstakere med papirene i orden, i løpet av bare fem dager få arbeidstillatelse og skattekort i Norge.

– Utenlandsk arbeidskraft og arbeidsgivere har hittil hatt en for lang og tungvint vei, slår finansministeren fast.

Behovet for arbeidskraft er stort, men likevel har mange måttet vente unødvendig lenge på å komme seg i arbeid i lovlige former.

Kalde never

Køen av småfrosne utlendinger med nevene i jakkelommene ventet utenfor glassvinduene.

Innenfor sto statsrådene Kristin Halvorsen og Bjarne Håkon Hanssen (Ap) for den høytidelige åpningen.

– Ryktene er så mange. Vi har fått spørsmål om det er riktig at man ikke betaler skatt i desember i Norge, at det er en gave fra kongen, forteller Aleksandra Eriksen, leder for informasjonsbyrået Polish Connection, som samarbeider med det nye servicekontoret.

Arbeiderne skal ikke lenger være prisgitt rykter, tilfeldig og ofte gal informasjon.

Landsdekkende

– I løpet av de første ukene har vi hatt over 500 personer innom. Et stort flertall er polske. Senteret er landsdekkende. Vi jobber også mot sosial dumping, sier senterleder Lene Hagen og legger til at mange setter stor pris på at det også er tolker til stede.

De snakker polsk, russisk, engelsk, tysk, litt spansk og italiensk på Tøyen.

Danskene er såpass imponert at de vil forsøke å kopiere den norske sentermodellen.

Arbeidernes familier skal også få bruke senteret. Det kan trolig bli åpnet lignende arbeidssentre flere steder i landet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.