KRAFT

Arbeidere på Hardanger-linjen ble innlosjert i telt

Bilde: Arbeidsmandsforbundet
Øyvind LieØyvind LieJournalist
26. okt. 2013 - 13:39

Statnett bygger en 103 kilometer lang høyspentlinje i Hardanger, fra Sima til Samnanger.

På deler av strekningen som ligger langt fra vei og annen infrastruktur, har hovedentreprenøren Dalekovod brukt midlertidig innkvartering i fjellet.

For været i disse områdene skifter raskt, slik at det ofte er umulig å fly arbeiderne inn og ut med helikopter. Og det er viktig for Statnett å bli fort ferdig med linjen. Dessuten øker risikoen for skader på linjen om den blir liggende lenge før den blir strukket.

Oppblåsbare telt

I seks uker i sommer etablerte derfor Dalekovod seks forlegninger. I fem av dem ble det benyttet brakker, mens det i én ble benyttet oppblåsbart telt, skriver Statnett i et brev til Arbeidstilsynet

I fire uker i august/september ble det igjen brukt midlertidig innkvartering, og da besto to av de seks forlegningene av oppblåsbare telt.

Arbeiderne var i disse ukene på forlegningene fra mandag til lørdag, mens de fra lørdag til mandag morgen bodde på hotell.

Les også: Presser Dalekovod til å gi arbeiderne lønn

Kummerlige forhold

Regionalt verneombud Knut Jarle Rødseth i Norsk Arbeidsmandsforbund reagerte på forholdene og varslet Arbeidstilsynet om saken.

Han mente det var brudd på Arbeidsmiljøloven, som forlanger en standard på innlosjeringen som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utviklingen i samfunnet.

Det var seks mann som overnattet i hvert av teltene.

– Du kan selv tenke deg. Folk som har vært i hardt arbeid, og så skal de hvile neste dag i et telt med seks andre under kummerlige forhold, sier Rødseth til Teknisk Ukeblad.

– Hvis dette hadde vært norske og ikke kroatiske arbeidere, tror du de hadde akseptert forholdene?

– Nei, du hadde ikke fått noen norske med på dette, sier han.

Les også: Nå legges hele Ocas-systemet ned i Norge

Kummerlige forhold når seks mann må dele telt under byggingen av Statnetts nye høyspentledning i Hardanger.
Kummerlige forhold når seks mann må dele telt under byggingen av Statnetts nye høyspentledning i Hardanger.

– Uakseptabelt

I et oppfølgende brev til Statnett, som Teknisk Ukeblad har sett, påpekte Arbeidstilsynet at Byggherreforskriften krever at byggherren, i dette tilfelle Statnett, skal stille krav om tilfredsstillende innkvartering.

«Vi trur derfor ikke at norsk arbeidskraft ville akseptert slik innkvartering», heter det i brevet.

Seniorinspektør På Erdal i Arbeidstilsynet er ikke fornøyd med at mastearbeiderne ble innlosjert i telt.

– Nei, dette er ikke akseptabelt, av flere grunner. En ting er det rent bygningstekniske. En annen er at folk som jobber på anlegg også har rett til et privatliv, og da skal enmannsrom ligge til grunn. Vi mener dette burde vært håndtert på en annen måte, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statnett-sjefen fikk dobbelt lønnstillegg

Statnett rydder opp

Statnett tror bruken av oppblåsbare telt kan bero på en misforståelse mellom dem selv og Dalekovod.

«Statnett ser i ettertid at vi kan ha gitt entreprenøren inntrykk av at bruk av oppblåsbare telt var akseptabelt», skriver Statnett i sitt svar til Arbeidstilsynet.

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett understreker overfor Teknisk Ukeblad at Statnett umiddelbart ba Dalekovod om å erstatte teltene med brakker da de ble kjent med Arbeidsmandsforbundets vurdering av forlegningene.

– I lys av erfaringene vil Statnett som byggherre ikke akseptere bruk av telt som midlertidige forlegninger for framtiden, sier Meldal.

Les også:

Her trengs det flere enn i oljebransjen

Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult

Statoil krever mer effektive ingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.