KRAFT

Arabere kjøper halvparten av Statoils aksjer i havvindpark

Den varslede Dudgeon-kjøperen er klar.

Masdar Abu Dhabi Future Energy Co. er Statoil og Statkrafts nye partner i havvindparken Dudgeon som skal bygges utenfor den britiske østkysten.
Masdar Abu Dhabi Future Energy Co. er Statoil og Statkrafts nye partner i havvindparken Dudgeon som skal bygges utenfor den britiske østkysten.

I juni vedtok Statoil i samarbeid med Statkraft å bygge ut havvindparken Dudgeon utenfor den britiske østkysten.

Samtidig varslet Statoil at de ville halvere eiersskapet i havvindparken, og at en potensiell kjøper var klar.

Nå er det offentlig hvem den nye eieren er.

Masdar Abu Dhabi Future Energy Co. kjøper halvparten av Statoils aksjer i Dudgeon havvindpark, som skal få en effekt på 402 MW.

De to selskapene vil dermed eie 35 prosent hver i havvindparken, mens Statkraft eier 30 prosent.

Signerte under klimatoppmøte

Under klimatoppmøtet i New York i går deltok Statoil-sjef Helge Lund i en avtalesignerings-seremoni sammen med Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, Storbritannias energiminister Ed Davey og Masdars styreleder Sultan Al Jaber.

Masdar Abu Dhabi Future Energy er fra før medeier i verdens største havvindpark London Array (630 MW) hvor de eier 20 prosent av aksjene.

– Vi er fornøyd med å ha fått en partner med ambisjoner innen fornybar energiteknologi. Masdar er en inkubatorbedrift som investerer og utvikler slike teknologier, sier pressetalsmann i Statoil, Morten Eek, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Her reises Norges nyeste vindpark

Utfyller hverandre

Statkraft og Statoil er fra før partnere i havvindparken Sheringham Shoal, som ligger omtrent 20 kilometer unna stedet der Dudgeon skal bygges.

Byggearbeidene til havs skal etter planen starte i løpet av 2016.

Dudgeon skal generere minst 70 lokale arbeidsplasser i driftsfasen. I tillegg kommer jobber i byggeperioden og indirekte i leverandørkjeden.

– Statkraft er størst på fornybar energiproduksjon i Europa, og vi har bred offshore-kompetanse. Å få Masdar med på eiersiden bidrar til å komplementerer egenskapene i partnerskapet, sier Eek og legger til at det også er betydningsfullt at selskapet var inne i investeringsprosjekter i Storbriannia fra før.

Les også:

Statoil og Statkraft bygger havvind til 400.000 britiske husstander

Gigantisk havvindpark skal fôre 820.000 britiske husstander med strøm

Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge