MOBIL

Apps som gjør dagen bedre

Vil du våkne mer uthvilt, få i deg nok vann og greie 100 armhevinger? Her er tre apps som kan gjøre underverker.

Få en bedre start på dagen

Hvordan du våkner om morgenen avgjør i stor grad hvordan dagen din blir videre. Og det finnes faktisk hjelpemidler som kan bestemme om du er et ødelagt vrak eller en liten sangfugl når du våkner.

Når du sover er du innom en hel del forskjellige søvnfaser, og du kan veksle flere ganger mellom de forskjellige fasene på kort tid. Om du bruker en vanlig, brutal vekkerklokke som ringer klokken 0730 hver eneste morgen, har du garantert opplevd å våkne i en mer eller mindre zombie-lignende tilstand.

Det som da har skjedd, er at du brått har blitt revet ut av "dyp søvn-stadiet". De gangene du har våknet uthvilt har klokken ringt når du har vært inne i en langt lettere søvntilstand, og dermed vært mer mottakelig for å stå opp.


OPTIMAL VEKKING: Med programmer som Sleep Cycle Alarm Clock vil alarmen ringe når du er mest klar for å stå opp. 

Det som er veldig greit, er at de forskjellige stadiene er enkle å måle.  Personer i dyp søvn ligger nemlig bom stille, mens personer i de lettere søvnstadiene beveger på seg.  Etter at mobiltelefoner fikk bevegelsessensorer har det dukket opp en rekke apps som registrerer når du er mottakelig for å stå opp.

Hvordan fungerer det?

Slike apps lar deg sette et tidsvindu på alarmfunksjonen. Dersom du for eksempel stiller inn alarmen til å ringe senest klokken 0730, med et vindu på 30 minutter, vil du bli vekket straks du begynner å bevege på deg, så lenge klokken har passert 0700.

 Å bli vekket i lett søvn klokken 0721 kan gi en vanvittig mye bedre start på dagen enn ni minutter senere, når du har rukket å falle i dyp søvn igjen.

Nå skal det selvsagt understrekes at apps som dette ikke fritar deg fra alt ansvar. Du må selvsagt få nok søvn, så det nytter ikke å legge seg tre timer før alarmen ringer og forvente å være uthvilt når du blir vekket.

Sleep Cycle Alarm Clock

Plattform: iPhone
Pris: 6 kroner

Sleep Cycle Alarm Clock er på topplisten over nedlastede apps i en rekke forskjellige land. Du finner appen ved å søke på programnavnet i App Store.

Sleep as an Droid

Plattform: Android
Pris: 7,63 kroner (to ukers gratis prøveversjon)

Sleep as an Droid er én av mange Android-apps i sjangeren. Her får du en to ukers prøveversjon, og fullversjonen koster under åtte kroner. Du kan hente ned programvaren ved å søke på navnet i Android Market eller ved å scanne QR-koden til høyre.

Neste side: Få i deg nok vann »
Les mer om: