ENERGI

Apple: – Vind og sol gir strøm til danske datasentre i minst fem år

Trenger ikke statsstøtte for å kjøre på grønn strøm i Danmark.

Apple sier at sol- og vindkraft vil være nok til å forsyne datasentrene deres i Danmark med strøm i minst fem år til.
Apple sier at sol- og vindkraft vil være nok til å forsyne datasentrene deres i Danmark med strøm i minst fem år til. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
AV MADS LORENZEN, ING.DK
28. apr. 2019 - 10:00

En ny solcellepark på 43 MW skal, sammen med et ukjent antall vindmøller, forsyne Apples kommende datasentre i Danmark med grønn strøm. På denne måten lover Apple å finansiere den grønne strømmen som de bruker, og ikke kjøpe seg billig inn på den grønne strømmen som den danske staten delvis har finansiert i løpet av de siste årene.

Ifølge en artikkel fra 11. april 2017 i Børsen skal Apples møller levere 30 MW, men etter dette har planen for den ene av de to vindmølleparkene blitt avløst av det nye solcelleanlegget. Apple ønsker ikke å opplyse om hvor mye energi den vindmølleparken som er igjen, vil levere. Selskapet vil heller ikke si noe om hvor det annonserte solcelleanlegget skal ligge.

– Men det går nok ikke så lang tid før beliggenheten blir offentliggjort. Anlegget skal stå ferdig i 2020, så det er ikke lenge før vi skal sette i gang med det, sier kommunikasjonssjef Joachim Steenstrup i European Energy, som er Apples energipartner i Danmark.

Ikke allerede planlagt

Han forteller at European Energy har hatt de nødvendige tillatelser til å føre opp en solcellepark, men anlegget blir først mulig nå, siden Apple lover å kjøpe strømmen fra det.

– Det er klart at nå, når Apple har sagt at de vil kjøpe strømmen, blir det litt enklere å skaffe finansieringen til anlegget, sier Joachim Steenstrup, som understreker at bare fordi man har rettighetene til å føre opp et solcelleanlegg, betyr ikke det at det noensinne kommer til å skje.

– Vi har rettigheter til utrolig mange megawatt rundt omkring, men det betyr ikke at de står klare i morgen.

Bygger på grønt grunnprinsipp

Allerede i fjor oppnådde Apple målsetningen sin om at bedriften skal kjøre utelukkende på grønn strøm. I Apples klimarapport (ekstern lenke, åpner i nytt vindu) står det at strømmen dessuten skal skaffes ut fra et prinsipp om «additionality».

Det skal altså dreie seg om en ny, grønn merproduksjon, understreker Apple overfor danske Ingeniøren. Vel å merke en som ikke er sponset av statlige kroner.

«Siden det fornybare energimarkedet vokser verden over, og teknologiene blir billigere, vil vi bestrebe oss på å utvikle prosjekter uten statlig støtte,» skriver Apple i rapporten.

Vil kreve utbygginger

Samtidig opplyser Apple til Ingeniøren at anlegget bare vil kunne forsyne datasentrene i omtrent de neste fem årene. Hvis Apple fortsatt utvider kapasiteten i datasentrene, vil strømbehovet øke, og det vil i sin tur kreve at det produseres mer fornybar energi.

«Men det må vi ta som det kommer, og se på det innen den tid,» opplyser Apple, som også forsikrer at bedriften står fast på prinsippet om ikke å kjøpe seg inn på sponset, fornybar energi.

Avtalen mellom Apple og European Energy er en såkalt Contract For Difference-avtale (CFD), som sikrer begge parter en relativt stabil strømpris begge veier.

Denne saken ble først publisert på ing.dk.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.